Божидар Димитров открил храм на „полово надарен бог“

5
Добави коментар
mignews
mignews

Античните гърци с интимни проблеми посещавали светилището на бог Приап в Созопол

Продължават грандиозните археологически открития в България. Археолозите в Созопол работят по разкриването на два антични храма, като за единия се предполага, че е посветен на бог Посейдон, а другия – на бог Приап. Това съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който продължава да осведомява обществеността за откритията на учените в родния си град.

В Созопол продължават археологическите разкопки пред крепостната стена на града, където през лятото беше открит входът на града, с голям фрагмент от крепостните стени, две бойни кули и манастирът „Свети Николай Чудотворец”.

„В ляво от манастира сега археолозите откриват антични храмове, запазени на около 2 метра височина. Единият от тях очевидно е на бог Посейдон, за това свидетелстват намерена вотивна каменна плоча с изображение на Посейдон.  От втория храм е запазен великолепно, до последното камъче, неговият олтар, изграден от добре обработени квадри от бял варовик, споени с железни скоби и олово. Една неочаквана находка разкри на кой бог е посветен този храм – на бога на плодородието и чувствените наслади – Приап. Приап е бил известен с това, че е имал много голям полов член и той е бил в непрекъснато възбудено състояние. Именно това откриха археолозите – един керамичен, отлично изработен мъжки полов член, с надпис на старогръцки език – „на Приап”.  Това очевидно е също вотивен дар на древен грък, който вероятно е страдал от някакви полови смущения. В такива случаи, се е отивало до храма на бога Приап, и е оставян мотив с формата на болния член, с надежда, че човекът ще оздравее. Да се надяваме, че точно така е станало”, каза Божидар Димитров.

Тази година, отново в Созопол, Божидар Димитров „откри“ гроб на вампир, който всъщност бил македонец. През 2010 г. благодарение на историка, който по това време беше министър, България стана за смях сред сериозните световни учени. През месец юни 2010 г. при разкопки на остров Свети Иван екип от български археолози попада на запечатан реликварий от алабастър, съдържащ зъб, парчета от кости на ръка и от лицева част.  Тогава Димитров обяви, че са открити мощите на Свети Йоан Кръстител.