Стойне Манолов нападна „Титан“: ЦСКА няма бъдеще с тези собственици

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

След дългогодишно мълчание един от изявените представители на червената общност – Стойне Манолов, даде ексклузивно интервю за donbalon, в което говори откровено за ситуацията и бъдещето на ЦСКА. Собственикът на комплекс „Царско село”, който се смяташе за съветник собствениците на „червените“ от „Титан АС“, нападна остро настоящите босове на армейския клуб, като ги призова възможно най-скоро да продадат акциите си в името на ЦСКА.

– Г-н Манолов, защо решихте точно сега да кажете истината за ЦСКА? – Откакто напуснах клуба преди почти 12 години, не съм дал нито едно интервю. Смятам, че вече настъпи момента, в който чашата преля и нещата не могат да продължават по този начин. ЦСКА няма бъдеще с тези собственици и колкото по-скоро „Титан” си тръгнат от „Българска армия”, толкова по-добре. Докато Димитър Борисов и Иво Иванов управляват клуба, ЦСКА няма шанс да стане шампион. От 4 години червените не са стигали до титлата, настоящият сезон ще е пети и не виждам как това може да се промени.

– Назначението на Георги Илиев не цели ли да подобри именно организацията в ЦСКА? – Майкъла ще е поредният човек, употребен от „Титан”. Той ще бъде използван за параван. И да иска да направи нещо, както обяви, че ще реконструира „Армията”, няма да му позволят. Парите се дават от собствениците и всичко зависи от тях.

– Какви са личните ви отношения с Димитър Борисов? – Много пъти ме е лъгал, както и много други хора. Винаги съм помагал на ЦСКА с каквото мога – предоставял съм базата на Царско село за подготовка и на юношите, и на първия отбор. Дължат ми пари за период от 3 години, като сумата възлиза на десетки хиляди лева. Не това обаче е най-важното. Въпросът е – ако нямаш възможност да издържаш клуб като ЦСКА, да си тръгнеш като достоен човек. Борисов каза, че още търси формулата как ЦСКА да стане шампион. Аз ще му я кажа – като напусне клуба.

– А с Георги Илиев? – С Майкъла сме приятели. Не зная откъде разполагате с информацията, че е имало скандал между нас. Като говори за схеми обаче, Георги Илиев трябва да се замисли чий подпис стои върху всички официални документи на клуба – този на Димитър Борисов, или в краен случай на Венци Живков, което на практика е същото. Всички процеси в ЦСКА се случват със знанието на Борисов, всички комисиони за мениджъри ги е подписал той. Друг е въпросът дали договори за трансфери и важни проблеми в клуба трябва да се решават в малките часове на нощта и в определено състояние на духа.

– Собственикът неведнъж е заявявал, че Стойчо Младенов сам решава за селекцията. Кой всъщност прави трансферите? – Това е една лъжа. Димитър Борисов изпълнява четири роли в ЦСКА – собственик, мениджър, скаут и треньор. Лятната селекция е направена на един лаптоп – Борисов гледаше кой е свободен агент и го водеше в ЦСКА. Най-нормалното нещо е мениджърът на един свободен агент да поиска комисиона, която да е записана в съответния договор. Борисов е знаел за това.

– Кой е виновен за изпуснатата титла миналия сезон? – Основните виновници са собствениците. Фактът, че ЦСКА водеше в един период от шампионата с 8 точки пред конкурентите, беше просто добро стечение на обстоятелствата. В началото ЦСКА имаше по-лека програма, която в комбинация с мотивацията от страна на Стойчо Младенов, доведе до този аванс. Класата на отбора обаче не беше особено висока и в крайна сметка провалът беше логичен.

– Трябва ли Стойчо Младенов да остане начело на ЦСКА? – И той, както всички треньори и легенди преди него, ще бъде употребен. Така беше с Любо Пенев, Милен Радуканов, Павел Дочев… Трябва да уточня, че аз върнах Стойчо Младенов в ЦСКА. Димитър Борисов му предложи заплата и той я прие. Единственото, за което Младенов настояваше, беше неустойката, защото знаеше как се процедира с всички предишни треньори.

– ЦСКА все пак се размина със съдбата на няколко елитни европейски клуба, които бяха изхвърлени от турнирите заради финансови проблеми в началото на декември. Това не е ли знак за подобрение в организацията? – Според мен ФИФА не е догледала всичко при инспекцията. Дори сега ЦСКА да „спаси кожата”, идва следващ сезон. Тогава положението ще е същото. Проблемът е, че се работи ден за ден и седмица за седмица. Няма клуб, няма организация и ясни идеи за бъдещето. Миналата година от „Титан” обявиха, че парите от зимната разпродажба – на Делев, Нелсън, Зику, Платини, ще отидат за стабилизирането на ЦСКА. Според мен не влязоха в клуба, а отидоха за почистването на големите градове в България.

Вземете например маркетинговият отдел. Навсякъде по света това е едно от най-важните пера в клубовете. В ЦСКА маркетингът се ръководи от един клиент на прокуратурата – Георги Павлов, който действа напълно аматьорски – ситуацията с календара за 2013 г. е срамна, да не говорим за фланелки, реклама, имидж…

Не може човек, който не се е занимавал с бизнес, да движи тези неща. Хора като Първан Първанов-Перо и Киро Змея също нямат работа на „Българска армия”. Не може заплатата на Стойчо Младенов да се изважда официално в медиите – никъде на Запад няма такова нещо. Непрофесионализмът в ЦСКА е на всички нива.

– Бяха ли ЦСКА Възраждане подходящ кандидат за нови собственици на клуба и защо се провалиха преговорите? – Вярвам, че повечето хора от този Инициативен комитет не бяха движени от любовта към ЦСКА, а от лични интереси и схеми. Предполагам, че все пак щеше да бъде по-добре от „Титан”. Доскоро си мислех, че по-голямо зло за ЦСКА от Лупи няма, но се оказа, че има.

– Какво си пожелавате – за Вас и за ЦСКА през новата 2013 година? – Пожелавам „Титан” да продадат акциите си – това ще е най-добрият подарък за всички. Има хора, които могат да вземат ЦСКА и да го изправят на крака. За момента не искам да споменавам имена. Иначе аз ще продължа да помагам на ЦСКА и занапред, колкото ми позволяват възможностите.

Собствениците смятат, че като не ходят на стадиона, ще се спасят от критиките и ще избягат от вината. Те обаче не могат да запушат устата на хората, които обичат ЦСКА. По тази логика скоро ще трябва да спрат да се разхождат по улиците и да посещават ресторанти. От Титан трябва да разберат, че Перник не е София и не могат да покрият критериите за управление клуб като ЦСКА.