Свинското – месо без задръжки

1
Добави коментар
dexterboi
dexterboi

От свинско се правят много известни колбаси като чорисото, италианския салам, различните немски, полски и чешки наденички, шунката и бекона. Дори в Средновековието колбасарите са имали своя гилдия със стриктни правила. Това е резултат от нуждата да се спазват стандарти за приготовление във времена, когато единственият начин да се съхрани месото е бил на пастети и колбаси, а пренебрегването им се е наказвало с най-сурови санкции като изключване и забрана за практикуване на професията.

Пушената сланина е задължителна при приготвянето на различните диви птици като добавка към вкусното им, но сухо месо. Тънко нарязаната панчета в Италия се сервира като антипасто, а беконът, направен от най-крехкото месо от гърба, не бива да бъде пропускан в традиционната американска закуска.

У нас безспорно свинското е най-предпочитаното месо, а пред последните години все повече хора се обръщат към нетлъстите части, които могат да се приготвят по здравословен начин и с цял букет полезни зеленчуци и треви. България е една от малкото страни, в които тези животни все още се отглеждат и при пасищни условия, без никакви хранителни добавки и медикаменти. Месото на източнобалканската свиня е изключително вкусно и е задължителна съставка на прочутата смядовска луканка.

Разбира се, не трябва да се увличаме в консумацията на по-тежки меса като свинското, но и не бива да забравяме, че съвременната балансирана диета включва задължително и протеини под формата на нетлъсто запечено или задушено свинско.