ИЗТРЪПНАЛИ СТЪПАЛА – Билко Лечение

1
Добави коментар
d_b_g_
d_b_g_

       

               ИЗТРЪПНАЛИ СТЪПАЛА

         При изтръпнали стъпала вечер се прави баня на краката. Веднъж се прави баня в топла вода, след това в студена. Подсушава се добре и се намазват с лавандулов спирт. Обуват се вълнени чорапи и стях се преспива. Процедурата се прави десет поредни дни.

         В 250 мл. ракия се слага 1 пакетче лимонена киселина и 1/2 пакетче черен пипер. С направената смес се разтриват стъпалата.

         Под босите стъпала на краката се търкалят царевични кочани.

         От сътно счукан тютюн 2 с. лъж. се смесват с 1 с. лъж мед. Мехлемът се намазва на памучни парчета плат които се залепват на стъпалата.

         Три големи глави лук се счукват. Смесват се с 1 с. лъж. счукана и прясна морска сол. От сместа се прави компрес на петите, може дори и на цялото стъпало.

          Върху две парчета вълнен плат се разтилат 2 настъргани картофа. Налагат се на стъпалата като компрес.

          Настърган хрян 200 г. се смесва с 250 г. мед. От сместа се приема по 1 с. лъж. 3 пъти на ден преди хранене. Трябва да се съхранява на хладно място.

         Мед 3 с. лъж. и 1/3 от восъчна пита се разтопяват заедно.  Във сместа се потапят памучни парчета плат и се налагат на стъпалата като компрес.

         Два белтъка от пресни кокоши яйца разбити на пяна,  се смесват с 2 с. лъж. домашен настърган сапун и 1 пакетче бял тамян , (счукан на прах). Мехлемът се намазва върху парчета вълнен плат и се привързва към стъпалата.

        Една чаша черен чай се приготвя. След като поизстине малко, се прибавят по 2 с. лъж. мед, ябълков оцет и уйски. Пие се веднъж на ден в продължение на 40 дена. Подобрява се оросяването.

        При умора в ходилата – прясно набрани цветове от липа 2 шепи се заливат с 350 мл. зехтин. На водна баня се загряват и се оставят да киснат 1 денонощие. Прецежда се и се съхранява на тъмно. С него (зехтина) се масажират ходилата.