Мъдростта на Майка Тереза

17
Добави коментар
did90
did90

Тя е личност, която осветява пътя ни. Тя е майка в най-истинския смисъл. И ако не всеки ден, то поне на 8-и март, нека ни припомни, как да бъдем милосърдни.

А милосърдието е едно от най-майчинските качества.

„Мили Господи, Ти ми даде смелост от доверието, че ме приемаш. Остави ме да обичам всички, които са нежелани така, както Ти ме обичаш. Дай ни част от богатството на твоята любов, тогава ще се обичаме взаимно.“                                                                                                            Майка Тереза

Майка Тереза е родена на 27 август 1910 година в Скопие. Детството й е било щастливо – баща й бил строителен предприемач, а майка й – строга, любяща и силно религиозна. През 1928 г. тя напуска семейството си, за да стане мисионерка в ордена на Сестрите от Лорето. И никога повече не вижда майка си и сестра си.

След това в продължение на година учи английски в манастира в Ратфарнам, Ирландия. По-късно тя заминава за Индия и започва своето послушничество в Дарджилинг, Бенгал. След това полага първите си монашески обети през 1931 година, като приема името на Тереза от Лизийо.

През 1948 г. Майка Тереза започва самостоятелната си мисионерска дейност сред бедните в Калкута, като първоначално основава училище. През 1950 година  създава орденът Мисионери на милосърдието.Организацията започва съществуването си като малък орден с 13 члена, а в края на 20 век вече включва 4000 монахини, поддържащи множество сиропиталища, хосписи и благотворителни центрове по целия свят.

Първоначално активен главно в Калкута, орденът започва да придобива популярност и привлича последователи и дарения. През 60-те години той създава хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в много части на Индия. През 1965 е основан първият им център във Венецуела.

Признанието, което получава Майка Тереза

Майка Тереза придобива международна известност с документалния филм от 1969 година Something Beautiful for God и излязлата през 1971 година едноименна книга. През 1971 година тя е наградена от папа Павел VI с наградата за мир „Папа Йоан XXIII“ „за нейната работа с бедните, за демонстрираното християнско милосърдие и за нейните усилия в полза на мира“. През следващите години тя получава множество други отличия, сред които наградата „Кенеди“ – 1971 г. През 1979 година получава Нобелова награда за мир „за подетата работа в борбата за превъзмогване на бедността и страданията, които също представляват заплаха за мира“. Майка Тереза умира от инфаркт в Калкута на 5 септември 1997 година, малко след 87-ия си рожден ден.

Какво прави Майка Тереза толкова велик Човек?

Освен факта, че тя е една от малкото, които откликват на чуждата нужда, че е една от малкото, които въплащават в себе си и изразяват същността на християнството, без значение дали си католик или ортодоксален, а именно да си добър. Да си добър човек на всяка цена, да носиш в себе си „нравствения императив”, както пише Кант.

Ако се опитаме да надзърнем зад общоприетото мнение, ще открием, че нейната вяра и ясна цел ни дават ярък пример, какво означават любовта, служенето и уважението към човешките същества до нас, особено към онези, които са бедни и неоправдани. Тя практикува онова, което проповядва. Утъпква един обикновен път, по който може да поеме всеки.

Майка Тереза е призована от бога да служи на най-бедните през 1946 г. и започва, грижейки се за един болен и умиращ човек, когото намира на улицата в Калкута.  

Седемте тайни на Майка Тереза

1. Ние мислим, че любовта е чувство, но тя е действие!

2. Ние мислим, че на сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обичаме!

3. Ние мислим, че любовта може да се заслужи, но за нея е достоен всеки!

4. Ние мислим, че противоположността на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът!

5. Ние приемаме любовта като вид безумие, но в крайна сметка тя е особена унтуитивна разумност!

6. Ние мислим, че изразът „светлината на любовта“ е просто метафора, но любовта наистина осветява всичко околно!

7. Ние мислим, че любовта е нещо интимно, но тя е пълна откритост!

05.03.2009/Блага Димитрова