Уникалния китайски парк Жанджайе (National Park Zhangjiajie)

66
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Жанджайе e Национален горски парк, който се намира в град Жанджайе, в североизточната част на провинция Хунан в Китай. Тук природата е творила с размах и той е един от най-посещаваните в страната, защото притежава изумителни гледки, които са притегателни за туристи от цял свят. 

Парка е създаден през 1982 година и е първият по рода си в страната. През 1986 година се присъединява към световната съкровищница на ЮНЕСКО. Простира се на площ от 72 000 акра, върху която годишно се изливат близо 1600 мм валежи. 90 % от терена е покрит с растения, чиито видове надвишават 500 – повече от растенията в Европа.

Красотата на Жанджайе може да се види през всички сезони. През пролетта той сякаш е постлан с килим от дъхави цветя, през лятото планинският ветрец прави парка прекрасно място за разхлаждане и отмора, през есента парка представлява великолепна гледка с червените листа на дърветата, а през зимата районът е покрит с искрящ сняг. 

Гористия район е дом на много различни видове птици и животни, които могат да се наблюдават в естествената им среда. Девствената природа на парка привлича посетители както от Китай, така и от различни страни по света, дошли да покорят странните върхове, да се разходят из красивите долини и да се скрият във великолепните гори.

Сред най-очарователните атракции на Жанджайе е потокът Златен Камшик, около който се извисяват чудновати върхове, покрити с много стари дървета и лози, и форт Хуангши (Huangshi). 

 Укреплението се издига на 1080 метра надморска височина и носи името на монах. От него се открива невероятна панорама, благодарение на изградената специално за туристи тераса. Възвишенията с най-интересните имена са и сред най-красивите, които може да се видят от нея – Кутията за съкровища на Небесните книги (Treasure Box of Heavenly Books), Южната колона на Рая (South Pillar of Heaven), Златната костенурка, гледаща морето (Golden Tortoise Watching the Sea) и др.

Потокът Златен Камшик се намира в източната част на парка. Той е кръстен на едноименната скала и се влива в река Ли (Li), една от четирите реки в провинция Хунан. По течението си той е образувал великолепни водопади, водите му утоляват жаждата на много различни видове животни, а растенията попиват от влагата му. Заради живописността си реката е известна в Китай като най-поетичната, а долината й е една от най-красивите в света. Езерото Грас (Grass) очарова погледа с прозрачните си води.

Върхът Южната порта на Рая е наречен така, заради формата си на огромна порта, а природата наоколо напомня за рая. Императорската Четка (Imperial Brush) се намира близо до красиво местенце в парка, известно с името Руса Девойка, представяща цветя (Fairy Maid Presenting Flowers). Тази част от парка връща в реалността спомените за прочутия владетел Ксанг (Xiang), който винаги очертавал кръг около името си в официални документи.

От Небесната тераса се открива прекрасна гледка, но единствения начин да се стигне до нея е да бъдат изкачени сто осемдесет и шест каменни стъпала. От птичи поглед може да бъде разгледан целият парк, както и облаците над върховете и горите в него.

  Hobyto.com