Мераклиите да извадят Светия кръст на Богоявление в Бургас ще се борят с ледените морски води

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

На Богоявление (6 януари) по традиция в Бургас куражлиите да извадят Светия кръст ще се преборят с ледените води на Черно море.

Желаещите да вземат участие в надпреварата трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се прави в самия ден на големия християнски празник, от 10 до 11 часа на Централния плаж (до бар „Нептун“). То ще става само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация за поемане на отговорност за здравословното състояние, уточниха от община Бургас.

Честванията за Йордановден ще започнат още от 8.30 часа в неделя в храм „Св. Богородица“, където Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий и бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал води началото си от 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва и до днес.

Благославянето на бойните знамена от Военния гарнизон в Бургас и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11 часа на площад „Атанас Сиреков“ (пред сградата на Общината).

В 11.30 часа ще тръгне литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – ул. „Цар Симеон I“ – Централен плаж. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването е с начало 11.45 часа.