Уорън Бъфет си купи най-голямата слънчева електроцентрала в света

1
Добави коментар
yApple

от GreenTech.bg на 04/01/2013

Поделението на MidAmerican Energy, контролирано от Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет – MidAmerican Renewables – е закупило 579-мегаватовата фотоволтаична електроцентрала Antelope Valley Solar Projects (AVSP) от соларния производител SunPower. Разположена на 3230 акра, тя е струвала струва малко над 2 милиарда долара. Централата ще бъде оборудвана със супер ефективни модулни фотоволтаични тракери от SunPower. Тя ще бъде разположена на терени в регионите Керн и Лос Анджелис в Калифорния. Заедно тези терени ще се превърнат в най-голямата слънчева електроцентрала в света.

SunPower ще изгради и експлоатира проектите за MidAmerican Renewables, а енергията ще се продава на местно ЕРП в съответствие с два дългосрочни договора, получили одобрение от Комисията по надзор на комуналните дружества в Калифорния. Председателят на MidAmerican Renewables Бил Ферман заяви, че компанията вече разполага с портфолио от над 1830 мегавата собствени активи, включително вятърна, геотермална и слънчева енергия и ВЕЦ. „Ние сме развълнувани за тези проекти, защото те подкрепят принципа на основната дейност на опазване на околната среда”, каза той в изявление.

Соларната електроцентрала AVSP ще компенсира около 775 000 тона емисии на въглероден диоксид, според Агенцията за защита на околната среда на САЩ. Това е равно на премахването на 3 милиона автомобила от пътищата в продължение на период от 20 години. Очаква се строителството да започне през първото тримесечие на 2013 г. и да завърши към края на 2015.

Публикувано в Бизнес