Какво представлява диарията?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Диарията обикновено се предизвиква от вирусна или бактериална инфекция на чер­вата.

Възможни причини са й други заболявания, приемът на някои медикаменти (на­пример антибиотици, лекарства за високо кръвно налягане и антиациди със съдържа­ние на магнезий) и хранително отравяне.

Хранителното отравяне настъпва след поглъщане на храна, заразена с микроорга­низми (най-често салмонела). Морските дарове, недостатъчната топлинна обработка на продуктите и храна, която е престояла дълго време на стайна температура, са също сред честите причини за диария. Позната е и т. нар. „туристическа диария”, настъпва­ща вследствие на замърсена вода или заразена храна.

Непоносимостта към пшеницата, лактозата (захарта, съдържаща се в млякото) или фруктозата (захарта, съдържаща се в плодовете) също може да предизвика диа­рия. Тя е често срещано състояние при възпалителните заболявания на червата и син­дрома на раздразненото дебело черво.

Диарията обикновено продължава 1-2 дни и преминава след домашно лечение. Консултирайте се с лекар, ако имате над 39 °С температура, изпражненията ви са примесени с кръв или имат необичайно тъмен цвят или ако диарията продължава повече от 4 дни. Много е важно да се обадите на лекаря си, ако се чувствате замаяни, отпад­нали и апатични, изпитвате болка в корема или ректума и имате симптоми на обезводняване като силна жажда, сухота в устата, суха кожа и уриниране през дълги интервали.

Лекарят вероятно ще ви разпита подробно за това какви храни и напитки сте консумирали, дали сте пътували в чужбина наскоро и какви лекарства приемате. Може да ви препоръча да избягвате определени продукти за около седмица и да спазвате диета, за да установи дали проблемът ще отшуми. Ако сте имали диария за повече от три седмици и най-честите причини са изключени, лекарят ще вземе проба от изпражненията ви за микроскопско изследване за наличието на паразити.

 

Публикувано в категории: Отделителната система /бъбреци и пикочни пътища/

Автор simeonova

Диета при диария

По време на хранене приетата храна преминава през стомаха и тънките черва и абсорбира течности по пътя си.

Лечение на диария и фекална инконтиненция

Диария и фекална инконтиненция са два неприятни проблема на храносмилателната система, на които трябва да се обърне специално внимание

Колко често трябва да ходим до тоалетна по голяма нужда?

Всеки е различен и не съществува “нормално”, когато става въпрос за изхождане.

СТОПЕРАН / STOPERAN

СТОПЕРАН е лекарствен продукт, препоръчван при прекомерно активирана перисталтика на дебелото черво и диария. Съдържащият се в медикамента лоперамид потиска перисталтиката и насърчава резорбирането на течности.

Защо е опасно да си гризем ноктите?

Под ноктите на човека винаги има голямо количество потенциално опасни за нашия организъм бактерии. Обикновено ние ги унищожаваме с помощта на сапун. Ако обаче имате вредния навик да си гризете ноктите, бактериите попадат в устата, а сетне заедно със слюнката навлизат в храносмилателната система.

ИМОДИУМ / IMODIUM

ИМОДИУМ капсули е лекарствен продукт, който можете да вземете при диария без лекарска препоръка. Необходимо е да спазвате посочената в листовката дозировка. Медикаментът овладява симптоматиката при остри и хронични състояния с диария. Намалява изхожданията и подпомага втвърдяването на екскремента.

Стомашно-чревни инфекции при деца

На по-големите деца и ученици­те често помагат солети, чай от джоджен, живовляк, чаша вода с няколко капки йод.

Как да се борим със стомашните вируси?

В повечето случаи възрастните изкарват този вирус накрак

Чревни инфекции

Основният симптом на всички чревни инфекции е диарията, евентуално съпроводена от повръ­щане.

Храни, които причиняват диария

Диарията е болезнено, интензивно състояние, което медицината определя като получаване на меки и воднисти изпражнения.

ЛОПЕДИУМ / LOPEDIUM

Капсулите се поглъщат цели, с малко течност. Деца и подрастващи на възраст 6-17 години вземат първоначално една капсула и по една след всяко изхождане при остри състояния. За възрастни стартовата доза е две капсули.