За да имате хубава коса

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Избягвайте описаните по-долу 10 жеста

За да е здрава и блестяща косата ви – най-красивият женски „аксе­соар“, трябва да полагате специфич­ни грижи и да посещавате редовно фризьора си. Но има и някои забранени жестове, защото увреждат фибрите на косъма.

Ръце в косите

Честото пипане на косата води до бързото й омазняване. Понякога заравяме пръсти в нея като неосъзнат жест или си правим лек масаж на скалпа. Някои жени обичат да „си играят“ с кичурите, но и в този случай омазняването е прогресивно, а мазната коса не е никак секси. При пипането й се получават леки придърпвания от корените и се стимулира увеличаването на себум в мастните жлези. Пръстите разстилат себума по дължина, тъй че решението е очевидно: ръцете – далеч от косата. А резултатът е силно мотивиращ: ще разредите честото измиване и ще създаде­те обем в корените.

Разресване в неправилна посока

Това често води до отскубване на много косми. Много жени се оплакват от заплитане в косите и за да ги разплетат, разресват от корените към краищата. Понякога това води до по-силен косопад. Без значение дали сте под душа, или раз­ресвате с четка изсушената коса, ако започвате от корените и искате да разплетете възелчетата, ще трябва да се лишите от малко коса. Решението е да започнете разресването от краищата и когато сте сигурни, че четката се плъзга свободно, да започнете отново от среда­та на косите и след това – от корените.

Прекалено четкане

Едно от твърденията на фризьорите е, че разрес­ването премахва натрупания през деня прах в коса­та и стимулира производството на себум, тъй че косата става чуплива и се къса. Ако сте с къдрици, ще ги развалите с прекалено дълго четкане. Трябва да намерите равновесието и нашият съвет е следният: разресване след всяко измиване и сис­темно премахване на замърсяването вечер, като по този начин предотвратявате и заплетената коса сутрин. Ако сте с къдрава коса, достатъчно е разресване веднъж дневно с широк гребен.

Прибързано измиване

Достатъчно е да остане малко от шампоана, който не сте измили добре, и косата ви ще загу­би блясъка си и ще започне да се наелектризира. Решението на този проблем е лесно: останете под душа поне 4-5 минути, като повдигате коси­те, за да ги изплакнете добре. За да сте сигурни в успеха си, фибрите на косъма трябва леко да проскърцват между пръстите.

Използване на прекалено много стилизанти

Стилизиращите продукти в голямата си част съдържат алкохол, който изсушава косата и вре­ди на цвета и блясъка й. Ако сложите в повече стилизанти, косата ви ще стане твърда като каска и трудна за разресване. В най-добрия случай поставяйте стилизиращ продукт в малки коли­чества. Ако не успявате да разрешите косата, а нямате възможност да я измиете, решение е да я напръскате със спрей с вода и да разрешите с широк гребен.

 

 продължение