Какво е пременопауза и как да си помогнем?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Доста преди спирането на менструацията в женския организъм настъпва коле­бание в нивата на хормоните, което може да продължи до 10 години. Тази фа­за се нарича пременопауза.

Жената в пременопауза продължава да има мен­струация, но започва да изпитва симптомите на понижени хормонални нива. По време на менопаузата организмът произвежда по-малко репродуктивни хормони и вече не отделя яйцеклетки, а менструацията спира. Признаците на пременопауза и менопауза включват топли вълни, променливо настроение, нощно изпотяване, безсъние и вагинална сухота.

Пременопаузата възниква, когато яйчниците започват да произвеждат по-мал­ки количества от женските хормони естроген и прогестерон. Липсата на тези хормони по време на менопаузата или вследствие на хирургическо отстранява­не на матката и яйчниците спира овулацията (отделянето на яйцеклетки за оп­лождане) и води до прекратяване на менструацията. Смята се, че менопаузата е настъпила, когато в продължение на 6 до 12 последователни месеца отсъства менструация.

За запълване на дефицита от естрогени в организма помага хормонозаместителната терапия. С настъпването на менопаузата се понижава не само самото образуване на важните женски хормони, но и на тяхното “качество”. По време на нормалния менструален цикъл яйчниците синтезират най-активната от биологична гледна точка разновидност на естрогените – естрадиол. Когато функцията на половите жлези се понижи, в организма започва да преобладава неговото по-слабо подобие – естрон. Поради изтощаването на яйчниците той се образува основно в мастна тъкан от мъжкия полов хормон – андростендион, малко количество от който се произвежда от надбъбречните жлези през целия живот на жената. Учените са намерили начин да създадат в епруветка изкуствени естрогени, идентични с естествените хормони, които синтезират яйчниците преди настъпването на преходната възраст. В западните страни започна хормоналната терапия на жените в периода на климакс, като така броят на инфарктите на миокарда сред тях се понижава двойно, а с 40% намалява опасността от остеопороза. В продължение на 3-5 години (а при наличие на остеопороза, атеросклероза и урогенитални нарушения – дори 8-9 години) се налага приемане на препарати с естрогенни съставки. В тях задължително има и прогестин (аналог на прогестерона), който уравновесява възможните нежелани въздействия на хормонозависимите структури на организма. Какъв препарат да изберете, ще ви посъветва лекарят. Хормонотерапията позволява на жената дълги години да остане млада и енергична.

Най-нови проучвания

По време на едно шестседмично проуч­ване жени в пременопаузална възраст (45-55 години), които приемали по 20г соеви протеини (съдържащи 34 мг фитоестрогени), значително намалили нива­та на общия и „лошия” (LDL) холестерол, а освен това изпитали облекчение на симптомите на менопаузата, включи­телно на топлите вълни. Според специа­листите дневният прием на около 170-230 г тофу (което осигурява около 60 мг изофлавони) може да облекчи симптомите на менопаузата.

 

 

Публикувано в категории: Здравето след 50 » Мъжете и жените

Автор Спасова

5 важни въпроса за женското здраве

Всички ние си задаваме въпроси за нашето здраве, независимо от възрастта ни. Ето и отговорите на специалистите.

Диета при менопауза

Ако честите горещи вълни ви пречат да се радвате на живота, може би правилното хранене ще ви помогне.

Пет трика срещу ранната менопауза

Тази фаза в живота на една жена няма как да се избегне, но все пак е добре да не настъпва прекалено рано или дори да се отложи. За това помагат някои дребни трикове и правила, които може да изглеждат несериозни. И въпреки това работят

Подобрете здравето си по време на критическата възраст с тези съвети!

Много жени възприемат климактериума като преломен етап от живота, който слага не само край на способността им да имат деца, но и началото на нов период с повече свобода.

Руски изпитани рецепти за комфорт по време на климакс

Когато една жена навлезе в период на климакс, тя започва да живее в истински ад. Но има лекове от народната медицина, с които този дискомфорт може да бъде преодолян

Билкова помощ при менопауза

Началото на менопаузата може да се окаже тежък период, но съществуват билки, които помагат на организма да се справи с промените, настъпващи в средата на жизнения цикъл.

ЛОРТАНДА / LORTANDA

ЛОРТАНДА е лекарствен продукт, чрез чийто прием се контролират стойностите на отделяните естрогени. Това е важно за пациентки в постменопауза, които развиват рак на гърдата. Чрез редукция на женските полови хормони (естрогени) се блокират фактори, определящи растежа на туморните клетки.

Лекарят отговаря: 2 важни въпроса за менопаузата

Менопаузата при българките обикновено настъпва около 50 години

Овесените ядки помагат на жените в менопауза

Специалистите препоръчват този продукт и на жени в менопауза

Критическа възраст – климактериум

Критическата възраст е времето на отзвучава­щата полова зрялост.

Менопаузата е неизбежна промяна в живота на жената

Така се е възприемала, преди да се въведе хормонозаместителната терапия (ХЗТ)

Ранният климакс с е наследствен

Менопаузата е естествен биологичен процес при жените, който бележи края на менструацията и на репродуктивната способност