Как да съберем мебелите в малкото жилище

1
Добави коментар
yApple

Недостатък на малките апартаменти е липсата на място – една голяма мебел в малката стая  ще отнеме част от пространството. Ако за момента не можете да си позволите смяна на обзавеждането, вижте съветите на comfort.bg за подредба на старите мебели в новия дом.

Независимо от цвета, модела и стила на мебелите, сложите ли прекалено обемиста мебел в малка стая, това ще бъде катастрофално. И преди да се втурнете към най-близкия мебелен магазин, разходете се из апартамента с рулетка в ръка и внимателно измерете всички помещения. Скицирайте на лист хартия евентуалното подреждане на мебелите. Много е важно да се освободите от всички излишни вещи и дребни нещица, които заемат място. Следвайте правилото: ако дълго време не сте употребявали една вещ, тя няма място в дома ви.

Две зони в дома, които можете да използвате многофункционално са килерът (ако е достатъчно голям), преобразен в  домашен офис и пространството под прозореца във всекидневната, където можете да монтирате пейка. Вградените модули са едно интелигентно решение, защото те редуцират необходимостта от закупуване на мебели и в същото време оползотворяват наличното пространство. Превръщането на килера в кабинет ще ви осигури място за уединение и концентрация по време на работа. По стените можете да закачите лавици или шкафове, където да поставяте папки и документация. Пейката под прозореца във всекидневната или трапезарията  ще ви осигури няколко допълнителни места за сядане. В допълнение получавате и несравним уют.

При избора на мебели обръщайте внимание не само на големината им, но и на цвета, и на  тапицерията. По-светлите цветове са за предпочитане в малките жилища, защото те създават илюзия за по-просторно помещение. Мека мебел в тъмни цветове и мебели от тъмно дърво са неподходящи в този случай, защото те „поглъщат“ пространството и помещението става тясно и неприветливо. Понякога обаче няколко дребни акцента в тъмни нюанси имат обратен ефект. Придържайте се към следното правило: ако в стаята има естествен източник на светлина, тъмните мебели ще стоят добре, но ако няма – те ще я превърнат в мрачно и подтискащо място.