Намаляха рекордно новородените бебета в България за 2012 г.

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

През 2012 г. в България са се родили най-малко бебета от 1945 г. насам.

Това съобщи пред БНТ доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Общият брой на новородените за 2012 е 62 хил., като за сравнение през 2011 е бил 71 хил, а през най-кризисната 1997 г. – 64 хиляди.

Тази тенденция на намаляване на раждаемостта е свързана не само с условията на живот, но и с възможностите за реализация и кариера при жените, но влошаването на икономическите условия дава силно отражение, обясни доц. Димитрова.

Според Цвета Брестничка, председател на Управителния съвет на асоциация „Родители“ хората се отказват да стават родители заради липсата на усещане за контрол върху живота си и заради липсата на подкрепа от държавата.
 

Средният дял от БВП, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2,1%, като има страни, в които той достига 4%. В България този дял е 1,2%, отбеляза тя.

За да има възпроизводство една нация, всяка жена трябва да роди 2,1 деца, т.е. всеки 10 жени трябва да родят 21 деца. В момента нашият показател е двойно по-нисък, но има европейски държави с много по-висок стандарт, но с не много висок показател, обясни проф. Михаил Константинов.

Вчера Центърът за демографска политика разпространи класация на десетте най-печални демографски събития на 2012 г..

На първо място е поставено намаляването на българското население под 7 милиона души, колкото е било през 1947 г.

На практика, според редица авторитетни международни институции, ние сме най-бедни, най-болни, най-корумпирани, най-нещастни, влизаме в Третия свят, изчезваме като нация, но това не интересува години наред никого от управляващите в София, които игнорират всичко, което пречи на амбициите им за власт на всяка цена, коментира председателят на центъра Искрен Веселинов, цитиран от БГНЕС.

След намаляването на населението в печалната класация на второ място се нарежда броят на новородените бебета, който за последните две години е спаднал със 17,5%.

По смъртност на населението (14,32%) България вече заема първо място в Европа, а 183 села са фантоми, тъй като са обезлюдени напълно. В 1398 градове и села, което е 26,2% от всички селища, етническите българи вече са малцинство.

Във втората петица се нареждат други тревожни факти. По данни на центъра България е европейски шампион по безработица – официалната е 11%, а реалната – 25%. Разходите от бюджета за издръжка на ромите са станали 3,2 милиарда лева. Притеснително, че нарастват социалните конфликти, като блокадите и масовите протести са с 21% повече от 2011 г.

По благополучие страната ни е паднала на 140 място, между Чад и Сенегал, от общо 155 страни.

На последно място в Топ 10 е намаляването на интелигентността на нацията (National IQ Scores), като българите заемат вече едва на 47 място.

Класацията е изведена от обективни източници в страната и извън нея. Ползвани са данни и от казионни институции като Националния статистически институт, Министерството на здравеопазването, Агенцията по заетостта и др., обясни Веселинов.

Източник: Вести

loading…