От септември стотачка за нова антена

6
Добави коментар
yApple

София. Между 50 и 100 лева в зависимост от модела ще струват декодерите, чрез които ще приемаме цифрова телевизия от септември. От тогава страната ни въвежда цифровизацията. Те ще се продават в магазините за черна техника.

От декодерите ще имат нужда единствено домакинствата с по-стари модели телевизионни приемници, тъй като новите телевизори разполагат с всичко нужно, за да приемат цифровия сигнал. Тези домакинства, които не могат да си позволят закупуването на декодер, ще могат да го получат безплатно. За целта те трябва да имат право на целева помощ за отопление и да докажат, че разполагат с телевизор, които не може да приема цифровия сигнал. Тези граждани ще получат ваучер, срещу който да вземат своя декодер от посочени търговски обекти. Самият цифров сигнал ще стартира излъчването си паралелно с аналоговия от 1 март тази година. На 1 септември 2013 година аналоговият сигнал ще отиде в историята. Така ефирните телевизии вече няма да могат да се приемат от стари телевизионни апарати, които не разполагат с декодер.

Телевизиите, които желаят да бъдат разпространявани цифрово, ще трябва да се договарят със собствениците на мултиплексите у нас, които ще разпространяват цифровия сигнал. Предаванията на националната телевизия ще бъдат излъчвани цифрово от обществен мултиплекс. Всички ефирни програми също ще бъдат качени на новите платформи. Не всички телевизии обаче ще могат да си позволят цифрово разпространение. За тях алтернатива ще остане традиционната кабелна телевизия, тъй като аналоговото излъчване касае единствено ефирните телевизии.