Режисьорът Никола Корабов получи наградата на София

6
Добави коментар
alexandra25
alexandra25

На официалното откриване на София Филм Фест бе връчена наградата на Столична община за цялостен принос към киното и телевизията на българския режисьор Никола Корабов. Кинорежисьорът е известен с филмите си „Тютюн“, „Иван Кондарев“, „Орисия“, „Копнежи по белия път“. Той бе награден от зам.-кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, която приветства всички почитатели на феста, които бяха в зала 1 на НДК. Във официалното си слово към публиката, директорът на феста Стефан Китанов-Кита, подчерта, че София Филм Фест е обявен за най-добрият световен филмов форум на месец март от списание „Варайъти“. 

Над 2000 души бурно аплодираха в най-голямата концертна зала в София премиерния филм „Козелът“, с който се откри феста. Филмът, дело на Георги Дюлгеров, е по разказ на големия български писател Йордан Радичков.

Филмът

Козелът всъщност е разказвач и герой на историята на филма. В ролята на козела или по-скоро на неговия глас е Руси Чанев. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище. Собственикът на земята, в която е скрито съкровището, е героят на Иван Бърнев – Йона. Той е бъбрив, добродушен, патриот до мозъка на костите си, типичен представител на българите, които отричат целия свят и виждат българската следа навсякъде. На пътя му се изпречват няколко иманяри, сред които хитра и похотлива циганка, вманиачен до лудост иманяр- музикант, както и „верният“ приятел на Йона – героят на Красимир Доков. Тримата герои опитват по всевъзможни начини да откраднат свещеното тракойско имане. Козелът е верният страж на Йона, докато на пътя им не се изпречва Жената. Американката Анджела Родел изиграва прекрасно ролята на влюбена в българския фолклор чужденка, която е запленена от всичко родно. Запленена е и от Иван Бърнев… А за останалото може да гледате филма на фестивала.

Красимир Доков („Разследване“), Любов Йовчева, Иван Савов и гласът зад кадър Руси Чанев са страхотните актьори, взели участие във филма.

„Козелът“ на Георги Дюлгеров ще открие „София Филм Фест“