Колко полезен е шоколада?

19
Добави коментар
theones
theones

Колко полезен е шоколада?

яну 02, 2013
Здравословно

0

Още от дълбоката древност, шоколадът е бил на почит. Той е бил храна само за отбрана част,  т.е. елитът на племената на ацтеките. За радост на всички нас, днес шоколада е достъпен за всеки един, който обожава този вид сладко изкушение. В търговската мрежа има няколко основни вида шоколад- натурален (черен), млечен и бял. Черният шоколад, макар и леко горчив на вкус, има много широко приложение дори по време на диета. Той съдържа по-голямо количество какао.

Именно затова черния шоколад има по-тъмен цвят и горчив вкус, за разлика от останалите шоколади. За разлика от него, белият шоколад съдържа мляко, какаово масло и захар. При него не се добавя шоколадов ликьор, което е причина за белият му цвят. От всички видове шоколади, най-висококалоричния е млечният, а най-нискокалоричния е натуралния шоколад. По-високата калоричност на млечния се дължи на факта, че към неговите съставки се добавя и мляко на прах. Освен с въглехидрати и мазнини, шоколада снабдява тялото ни и с много минерални вещества като желязо, мед, калий и други, което от своя страна го прави едновременно вкусен и полезен. 

Редица изследвания доказват, че шоколада е храна, която е полезна за мозъка и помага да изгоним депресията. Най-качественият шоколад е този, при който за направата му е използвано чисто какаово масло, и не е заменено от някакви заместителни  мазнини. Само с истинско масло от какао може да се получи наистина великолепен шоколад.

Шоколадът изключително бързо се усвоява от нашия организъм. С хапването на парченце от него и вече усещаме прилив на енергия. Той регулира нивото на холестерола в организма и съдържа изключително важните антиоксиданти, които забавят темповете при процесите на стареене. Истинският шоколад допринася за отделянето на ендорфин, който учените наричат хормона на щастието. Освен за настроението и метаболизма ни, той може да има ефект при борбата с появила се кашлица. Съставките в шоколада имат благотворно въздействие дори върху сърдечно-съдовата система, защото те ускоряват кръвообращението и намаляват риска от стесняване на кръвоносните съдове. Въпреки всичките тези ползи от шоколада, определено, когато се прекрачи границата на позволеното количество, шоколада може да се окаже и вреден. Когато редовно прекаляваме с количеството изяден шоколад, може да се стигне до обратен ефект и да се увеличи риска от появата на нервно разстройство  или депресия. Учените са доказали, че в нормални количества шоколада е полезен и прогонва тъжното настроение, прекали ли се обаче с него и то системно, тогава може и да си навлечем редица неприятности, една от които е натрупването на излишни мазнини!

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (4 votes cast)

Колко полезен е шоколада?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

tweet

Похапнахме добре, време е за диета!

Напукващ лак за красив маникюр

Свързани статии

Как консумацията на…

дек 17, 2012 0

Гъбите – колкото…

дек 08, 2012 0

Защо рибата е толкова…

дек 03, 2012 0

Още от тази категория

Мед, лимони, орехи и…

яну 11, 2015
0

Портокали и…

дек 18, 2014
0

Брюкселското зеле…

дек 09, 2014
0