50 смелчаци се пробваха за кръста, 30-годишният Радо го хвана (снимки)

2
Добави коментар
piliondel
piliondel

Градът
  Пловдив

50 смелчаци се пробваха за кръста, 30-годишният Радо го хвана (снимки)

Яна Инджова на 06/01/2013, 14:05

11 снимки:
Предишна

Следваща

Снимка: PlovdivWeek

Мераклиите за кръста се хванаха мокри на хоро

30-годишният Радослав Иванов стана първенец в надпреварата за изваждането на кръста от ледените води на Марица днес на Йордановден. Младият мъж е от село Павелско, Смолянско и работи в магазин за джиесем антени в София. Едрият мъж успя да се пребори с конкуренцията от петдесетина мъже и щастлив грабна светия кръст.

Как няма да се радвам. Още в началото знаех, че аз ще извадя кръста, заяви Радослав веднага след излизането си от Марица. Той за пръв път скача в реката в Пловдив, но сподели, че 10 години е пробвал в селото си. Иванов е женен, но няма деца.

На всички именници пожелавам здраве и щастие. Сега отивам да празнувам, коментира Радо, който добави, че се е подготвил с алкохол преди скока във водата.

Иванов не беше единственият пийнал преди надпреварата. Голите и мръзнещи пловдивчани отпиваха жадно от бутилки червено вино преди да се хвърлят за кръста. Наложи им се доста да почакат, докато дядо Николай, кметът Иван Тотев, заместниците му и Областният Здравко Димитров пристигнат на моста на Марица. Митрополитът изнесе Велик Богоявленски водосвет, а младежите пееха химна на България и „Боят настана“.

Една от атракциите по традиция беше бай Рангел – Моржа, който почти всяка година скача за кръста. Той пристигна рано и мина през водите на реката с букет червени цветя. Отдалечен от тълпата, той тренираше усилено за скока, след което поздрави и останалите смелчаци.

Тагове:
пловдив
йордановден
богоявление
кръст