Почивка сред природата без технологии, за да сме по-креативни

30
Добави коментар

Почивка сред природата без технологии, за да сме по-креативни

Според  едно ново проучване, публикувано в PLoS One, няколко дена сред природата увеличават нивото на креативност у хората.

Петдесет и шест участника в експеримента прекарали 4 дена в планината без каквито и да било технологии ( лаптопи, телефони и т.н.). Трябвало да попълнят тест за креативност преди и след престоя в планината и резултатите от втория тест били с 50% по-високи от резултатите преди ваканцията сред природата.

Авторът на изследването д-р Дейвид Стрейър, професор по психология към Университета в Юта, обяснява:” Човешкият мозък се влияе в огромна степен от средата, в която се намира човек. Полезно е да се откъсваме временно от съвременните технологии – социални медии, телефони и компютри, за да осигурим почивка на префронталната част на мозъка, която отговаря за сложните мисловни операции и креативността. Така ще се върнем с много по-ясна мисъл към задачите, с които искаме да се справим.

Когато откъсването от технологиите е съчетано с прекарване на време сред природата, ефектът е още по-голям. Д-р Стрейър съветва да намираме поне няколко часа на седмица, в които да се разходим из парк, ако нямаме възможност да отидем за няколко дена в планината. Но колкото повече време отделим за такъв тип почивка от ежеднивието в градовете, толкова по-големи са ползите и за творческите ни способности, и за имунитета ни.

Коментари