Арх. Петър Бакърджиев експонира част от жабешката си колекция

10
Добави коментар
ilko
ilko

Новини до 3 септември 2009 г.

Арх. Петър Бакърджиев експонира част от жабешката си колекция

петък, 06 март 2009 / Прочетено 2877 пътиГоля-я-я-ма жабешка изложба под надслов „неЦелунати принцеси” беше открита в Регионалната библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Тя е посветена на 8 март. Над 150 екземпляра на квакащото зелено земноводно във видна играчки от различен материал, са подредени във витрини, аранжирани с тематично избрани книги. Има и една истинска препарирана жаба-бик от Куба.

Жабите са от колекцията на арх. Петър Бакърджиев – известен в Стара Загора с колоритността си и неподражаемото си чувство за хумор. Популярният старозагорец събира жаби от 80-та до 90-та година и многобройните му зелени приятели са били неразделна част от интериора на жилището му.
Цялата стена на хола ми беше опъната с канапчета, на които те висяха. И тъй като живеех на партера, всички хора, които минаваха покрай къщи виждаха жабите по стената и ми викаха „оня с жабите”. Даже наричаха къщата ми „Замъка на жабаря”, разказва арх. Бакърджиев.
Колекционирането на жаби започва случайно, както е при филателистите.

Човек като има една жаба, втора жаба, трета жаба и става колекционер на жаби. Някои се женят първи път, втори път и да не ви казвам какво става, шегува се зевзекът.
В изложбата е показана и първата жаба в колекцията, която е станала причина арх. Бакърджиев „временно да се задоми”.
Независимо от надслова на изложбата, арх. Бакърджиев твърди, че поне по 3 пъти е целунал всички свои жаби, но без особен резултат, защото магията е само в приказките.

Икономически портал на регион Стара Загора