С осветена екопътека ще наблюдаваме Крушунските водопади и през нощта

1
Добави коментар
yApple

Община Летница ще развива туризма в района чрез мащабни проекти, заяви за БТА кметът д-р Красимир Джонев.

През тази година общината се очаква да усвои 8 милиона лева от европейски програми. По думите на кмета, ако преди основния поминък е бил земеделието, то сега усилията на общинското ръководство са насочени към развитието на туризма.

Това ще стане с проекти, касаещи туристически атракции, подобряване на инфраструктурата и водопроводната мрежа в населените места. Нови водопроводи за 4 милиона лева ще бъдат изградени в селата Крушуна и Горско Сливово по Програмата за развитие на селските райони. Друг проект е свързан с използването на минералната вода от сондаж, дълбок 1800 метра.

В момента общината събира проучвания на водните ресурси, на потенциала на извора от медицинска, физико-химична и биохимична гледна точка, така че да се узакони ползването му. Кметът се надява до началото на следващия туристически сезон да е готов минералният басейн.

Финансирането е основно от бюджета на общината, от където ще бъдат заделени 250 хиляди лева.

Започнало е осъществяването и на други проекти, свързани с развитието на туризма – за създаването на туристически информационни центрове, за изграждането на осветена атрактивна екопътека, която да служи за наблюдение на Крушунските водопади и през нощта.

Чрез европейско финансиране ще се ремонтират и четири булеварда в Летница, ще се облагороди и лесопаркът „Калето“. По думите на д-р Джонев през 2012 г. около 200 хиляди туристи са посетили Крушунските водопади. Очаква се след приключването на проектите техният брой да се удвои.