Бърза и лесна коледна украса от плат

0
Добави коментар
bga
bga

Ако сте сръчни в ръцете и можете да шиете (или имате шевна машина), можете да направите коледна украса от останали парчета червен плат. Можете да използвате и други цветове в зависимост от идеята и тези, с които разполагате вкъщи.

От плат можете да ушиете украса за елхата или за което кътче на дома пожелаете. Също така за коледната трапеза можете да направите коледни шапки за столовете.

Да се залавяме за работа!

Украса за елхата и дома от плат

Вземете две еднакви парчета плат. Сложете ги един върхи друг с лицевата страна надолу. Нарисувайте формата, в която искате да  бъде украсата – сърце, звезда, елха или каквото ви хрумне. Захванете платовете един за друг по очертанията с карфици. Отрежете внимателно на 1 – 2 см от очертанията внимателно с ножица. Зашийте над игличките, с които сте захванали парчетата плат, като оставите малко джобче, през което да обърнете формичката откъм лицевата страна. Преди да обърнете полуготовата украса, премахнете игличките от шевовете. Обърнете плата, напълнете с дунапрен или каквото имате под ръка и зашийте процепа.

Вземете по-голяма игла и промушете през нея канап или по-дебел ламен конец (в зависимост от това кое е по-подходящо за плата, който сте избрали). Промушете го в единия край на вече готовата  украса, така че да можете да я закачите на елхата или някъде в къщата.

От този тип украса можете да направите много и в различни цветове и размери в зависимост от това какви платове сте избрали.

Коледни шапки за столовете

За основата ще ви трябват по-големи парчета плат и по един пискюл за всеки стол. Измерете височината и дължината на облегалката на стола. Оттук нататък имате два избора:

1. Можете да вземете плат със размер, малко по-голям от този на облегалката на стола и парче ластик, което да я обхване. Подгъвате плата около 0.5 – 1 см, за да не се нищи и зашивате. Следо това взимате същия плат със същата дължина като ластика и двойно по-широка. Прегъвате го на две по широчина и зашивате, така че да можете да прекарате ластика през него. След като проушите ластика, зашивате плата в средата на по-голямата част (тази, която е за облегалката).

2. Другият вариант е да вземете парче плат, което е два пъти по-дълго от височината на стола. Прегъвате го на две и зашивате от двете страни, подобно на калъфка за възглавница. След това само го нахлузвате на стола.

Коледната шапка е следващата стъпка от тази украса за столовете за трапезарията. Взимате две еднакви триъгълни парчета червен плат с широчината на стола. Съшивате двата катета на триъгълнците един за друг, а на върха поставяте бял помпон. След това така получената качулка, зашивате към основата, която описахме по-горе, като можете да не зашивате и двата края, а да оставите единият да виси свободно като качулка – всичко зависи от това как искате да изглежда – като палтенце с качулка или като цялостна коледна шапка, поставена на стола. .