Време ли е да изхвърлите козметика? видяна 4022 коментари 4

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Продуктите за красота имат обозначен срок на годност, но често външни фактори скорострелно го съкращават. Много е важно да заменяте остарялата козметика с нова, тай като размножаващите се в тях бактерии могат да причинят възпаления на кожата, пъпки и по-сериозни инфекции.

Ще ви дадем някои съвети относно правилното съхранение на козметиката, както и кога е време да „разчистите терена” от негодни за употреба помади.

Помиришете преди да използвате

Лошата миризма на козметичен продукт е сигурен знак, че е време да се присъедини към отбора на отпадъците в кошчето за боклук.

Освен това, винаги проверявайте консистенцията на даден продукт. Ако става въпрос за течна козметика, най-лесният начин да разберете дали ѝ е минал срокът на годност е като установите промяна в цвета и текстурата.

Винаги се стремете да държите козметиката си на хладно и тъмно място. Това ще я съхрани за по-дълго. Същото се отнася и за парфюмите.

Старите моливи трябва да са винаги добре подострени, защото това ги поддържа свежи.

Спиралата за очи е една от най-претенциозните в несесерчето с козметика и е добре да се сменя на два месеца.

Когато преглеждате пудри, руж и сенки за очи, забележете дали върху повърхността им не се е отделил мръсен и прахообразен слой. Ако не е много дебел го оберете и ползвайте продукта още известно време.

С четка вместо с пръсти

Купете си хубав комплект четки и ги използвайте за нанасяне на грим, а дори и на крем за лице (с четка за фон-дьо-тен). Така те освен, че се разнасят по-добре, не пренасят мръсотия, влага и мастни секрети в козметиката, както се случва при нанасяне с пръсти.

Разбира се, четките трябва да се поддържат в изряден вид и чистота, като за тази цел вече се предлагат специални козметични разтвори за почистването им след ежедневна употреба. На всеки няколко седмици им подарявайте и по една хубава баня, като изплаквате добре на хладка вода. Ако искате да почистите някоя четка основно, я изкъпете с бебешки шампоан. Оставяйте ги да съхнат на стайна температура.

Чиста козметична чантичка

Чистите куфарчета, кутии и козметични несесери са нужният санитарен минимум за правилното съхранение и поддържане на продуктите.

И ви съветваме да използвате по-малка на размери козметична чантичка, защото така ще можете да виждате колко и какви продукти имате и няма да се изкушавате да купувате нови и нови. Поради простата причина, че няма да имате място къде да ги държите.

*Кога е време да смените продуктите си:

Спирала: на всеки 2 месеца
Кремове: на всеки 12 месеца
Червила: на всеки 12 месеца
Пудри и сенки: на всеки 2 години
Парфюми: на всеки 5 години

*Всичко зависи от това как сте съхранявали всеки продукт и колко често сте го използвали.