– Как да съставим мотивационно писмо ?

17
Добави коментар
ari
ari

При постъпване на работа е необходимо да представим мотивационно писмо. Докато автобиографията е по-скоро бланка, която се попълва, то мотивационното писмо изразява вътрешната нагласа и личностните амбиции за започването на конкретната работа. Мотивационното писмо е индивидуално и конкретно за всяка една позиция за която кандидатствате. Правилно написаното мотивационно писмо е пътя към назначаването ни на работа за желаната от нас длъжност.

Какво трябва да имате в предвид при писане на мотивационно писмо?

1. Мотивационното писмо трябва да бъде в делови стил, без впускане в специфична терминология и обяснения. Изложението трябва да бъде просто и да се чете с лекота. Вашето мотивационно писмо ще бъде прочетено от евентуалния ви работодател само веднъж, не повече.

2. Мотивационното писмо трябва да бъде в печатен вариант. Не предоставяйте мотивационното си писмо в ръкописен вид, тъй като е възможно почерка ви да затрудни четенето.

3. При набора на текста използвайте размер на символите 14, междуредие 1.5 и шрифт със заоблени върхове на буквите, например Verdana. Установено е, че този шрифт придава лекота на четене  и от там по-лесно възприемане.

4. Избягвайте използването на „е възможно”, „навярно”, „бих могла”. Трябва да сте сигурни във всяко ваше твърдение, за да вдъхнете на работодателя сигурност и надеждност. Колебливостта може да ви изиграе лоша шега.

5. Не обяснявайте какви са вашите планове за развитие, а по-скоро с какво ще допринесете за фирмата чрез вашия професионален опит и знания. Работодателя едва ли се интересува от това какви са вашите доходи или какво смятате за себе си, по-скоро той се интересува от това дали ще бъдете от полза за фирмата, която представлява.

6. Не се впускайте в подробности за дейността, развитието и клиентите на фирмата в която искате да започнете работа, дори да сте проучили всичко за нея, просто наблегнете на вашия досегашен опит в същата дейност и сфера.

7. Вашата образователна степен и професионален опит са нещото което работодателя търси, наблегнете на сходството между това което вие знаете и можете и онова, което работодателя търси.