„Чужденецът“ на Ники Илиев – от 11 януари на VOYO.bg

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Отличената с редица престижни български и международни награди романтична комедия „Чужденецът” ще забавлява потребителите на първата легална онлайн платформа за разнообразно и ексклузивно видеосъдържание VOYO.BG. Филмът на Ники Илиев, създаден през 2012 г., ще бъде достъпен за абонатите на платформата от 11 януари, а за всички свои нови потребители voyo.bg предлага да тестват услугата безплатно за 7 дни още сега. Всеки потребител на voyo.bg, който има активен платен абонамент за платформата през януари, ще участва в томбола. Наградата е лаптоп и 5 едногодишни абонамента.

„Чужденецът“ е пълнометражният дебют на Ники Илиев като режисьор и сценарист

В него той изпълнява и една от главните роли. Филмът проследява историята на младия французин Жерар, който е в командировка в България. Тук съдбата неочаквано го среща с Магдалена – селско момиче с буен нрав и не особено изискани обноски. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие родното село на мистериозната красавица, без да познава привичките и езика на неговите обитатели. Следва грандиозен сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в двата края на Европа – от село Лещен до Париж. В пътуването си към сърцето на Магдалена, Жерар трябва да се справи с алчна селска фамилия, безскрупулен полицай и собствените си родители.

В ролите ще видим Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ники Илиев, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки, Катрин Готие и Кристоф Ламбер.  

През ноември 2012 г. „Чужденецът” спечели две награди

на XII издание на Фестивала на комедийния филм в Лос Анжелис. Лентата грабна отличието за най-добър сценарий в категорията за пълнометражен филм и наградата „Best of the Fest“ – най-добър пълнометражен филм. За пръв път български филм – и то дебютен, на толкова млад режисьор и сценарист печели награди на най-големия комедиен кинофестивал в САЩ.  „Чужденецът” е носител и на наградата Best Global Narrative на втория Международен филмов фестивал в Манхатън. Режисьорският дебют на Ники Илиев спечели и наградата на публиката на кинофестивала „Златна роза” във Варна.  

„Чужденецът“ е удължена версия на късометражния филм „Един мъж извън града“, с който Ники Илиев се дипломира в НБУ. Освен Кристоф Ламбер, за ролята на бащата на Жерар са били обмисляни Ален Делон и Жерар Депардийо. Филмът е сниман в село Лещен, София, Париж, Монфор, Шато Ле Милмон, Кавала и Солун.