Кои лекарства помагат при лечение на остеопороза?

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

 

Естроген. Костното вещество започва да намалява с най-бързи темпове в първите пет до десет години след настъпването на менопаузата при жените. В този период се губи близо 50% от общата маса костно вещество, което ще се загуби като цяло. Този процес може успешно да се спре или забави чрез естрогензаместителна терапия. Прилага се чрез таблетки синтетичен естроген (премарин) или лепенки, кои­то се поставят на кожата (естрадерм). ХЗТ има и своите отрицателни страни – тя увеличава риска от рак на гърдата с около 30%, когато се прилага над 5 години. Не се препоръчва на жени, които имат фамилна обремененост или минали заболява­ния като рак на гърдата или ендометриума (маточната лигавица), както и жени с миома, ендометриоза, тромбоемболия и чернодробни заболявания. Възможно е естрогеновата терапия да доведе до проблеми и в случаите на заболявания на жлъчния мехур и тежка мигрена. В случай че не ви е извършена хистеректомия, прибавянето на синтетичен прогестерон към терапията с естроген е от изключи­телно значение за предотвратяването рака на матката. От друга страна, учените наскоро установиха, че комбинираната терапия на естроген с прогестерон носи повишен риск от развитие на рак на гърдата. При жени, на които синтетичният прогестерон причинява неприятни странични ефекти, подобни на симптомите на предменструалния синдром, естественият вариант на прогестерон е за предпочи­тане (утрогестан).
Селективни естрогенрецепторни модулатори (СЕРМ) – ралоксифенът (евиста) увеличава костната плътност и намалява риска от фрактури на прешлените. Друг СЕРМ, тамоксифен (нолвадекс), също предпазва костите, но е одобрен за употреба само при пациентки с рак на гърдата.
Тестостерон. За мъжете, при които в организма не се произвежда достатъчно коли­чество тестостерон, заместителната терапия има основна роля за лечение на остеопорозата. Тестостеронът се прилага под формата на таблетки (рестандол), лепенки (андродерм) и инжекция (сустанон).
Бисфосфонати. Те са алтернатива на хормоналното лечение, подходящи са за мъже и за жени. Най-често предписваният от лекарите препарат е алендронат (фосамакс). Етидронат (дидронел) и ризедронат (актонел) също се прилагат при остеопороза. Всички тези лекарства могат да окажат странични ефекти върху стомаш­но-чревния тракт.
Калцитонин. Това е синтетичен хормон, който регулира метаболизма на калция и спира извличането на калций от костите. Сред лекарствата за остеопороза той оказва най-малко странични ефекти (възможно е обаче дразнене на носната лига­вица), но за сметка на това има най-слабо действие. Предлага се като спрей за нос (миакалцик) и инжекция (форкалтонин). Може да облекчи болките в костите.
Калцитриол. Това е лекарствен продукт, съдържащ активен витамин D; използва се, когато остеопорозата е вследствие от употребата на кортикостероиди.

 

Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система

Автор simeonova

Диета при остеопороза

Чашата мляко и здравите кости вървят ръка за ръка.

Черният чай лекува остеопороза

Остеопорозата е заболяване, характерно с понижаването на костната плътност. При остеопороза рискът от внезапни счупвания на костите рязко нараства.

Безценните ползи на рибеното масло за вашето здраве

Рибеното масло е изключително полезно за здравето ни и снабдява организма си ни с безценни вещества

Д-р Гайдурков: Остеопорозата не е онова, което хората си мислят

Д-р Гайдурков гостува при Гала в предаването “На кафе”. Той разби някои митове относно болестта остеопороза и начина, по който сме свикнали да я приемаме

РИЗИДА / RIZIDA

РИЗИДА е нехормонален лекарствен препарат – бифосфонат, предназначен за лечение на костни заболявания. Препоръчва се преди всичко на жени в менопауза и пост-менопауза за лечение на остеопороза. Приемът на този продукт намалява риска от костни деформации и счупвания – преди всичко на бедрената кост, китката и прешлени. Прилага се и в случаи на остеопороза при мъже.

Остеопороза и храни, които помагат в битката с нея

Остеопороза е едно от най-широко разпространените заболявания, при които се губи костна маса и костите стават чупливи

Пет болести, които се разпознават по зъбите

Посещението при стоматолога може да се окаже полезно не само за здравето на зъбите и венците ви. Има поне пет болести на тялото, чиито симптоми опитният зъболекар може да разпознае

Двуседмична програма за предпазване от остеопороза

С възрастта повечето хора губят няколко сантиметра от височината си, а някои се разделят и с изправената си стойка.

Ето кои са най-сигурните средства срещу остеопороза

Учени от Дания обявиха, че виното, орехите и натуралният шоколад могат да предотвратяват загубата на костна маса. Това е патологичен процес, който води до остеопороза.

Плюсове и минуси на диетата без мляко

Отказът от мляко и млечни продукти става все по-популярен в диетите на знаменити хора. Млякото се свързва с доста болести и усложнения, освен това този тип хранене според привържениците му гарантира тънка талия и млада кожа.

Алкално-киселинният баланс пази от болести

Поддържайте го, като почиствате отровните вещества от организма и негативните мисли от съзнанието