Предлагат Данчо Йовчев за орден „Стара планина“

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

София. Правителството ще предложи на президента Росен Плевнелиев да награди легендарния ни гимнастик Йордан Йовчев с орден „Стара планина“ първа степен.

Предложението на спортния министър Свилен Нейков ще бъде гласувано на утрешното заседание на кабинета. Нейков предлага отличието заради „изключително големите заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“.

Йовчев е най-успешният и популярен български състезател по спортна гимнастика в последните 20 г. Пловдивчанинът е рекордьор в гимнастиката по участия на олимпийски игри – 6 пъти в периода 1992 – 2012 г., носител е на четири медала.

Най-добрият му резултат е сребъро от игрите в Атина през 2004 г. на халки, когато бе порязан жестоко от съдиите за на Димостенис Тамбакос. Там той спечели и бронз на земя. В Сидни през 2000 г. Данчо взе два бронза също на земя и халки.

Въпреки че е на 39 г., той успя да влезе във финала на халки на игрите в Лондон миналото лято, където завърши седми. Той е два пъти двоен световен шампион (2001 и 2003). В последните години е и президент на федерацията по гимнастика.