Силви Вартан дари апарат за жълтеница на новородени в Пловдив

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Асоциация „Силви Вартан за България“ дари на отделението по неонатология на МБАЛ „Пловдив“ апарат за интензивна фототерапия на жълтеница при новороденото. Това съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Аргир Аргиров.

Апаратът бе представен от заместник-председателя на асоциацията Теофана Теохарова и проф. Емилия Христова, бивш национален консултант по неонатология.

Силви Вартан е родена в българското село Искрец и от 1991 година работи за България и децата чрез едноименната си асоциация, уточни Теофана Теохарова.

По думите й през последните години тя е осигурила 42 такива апарата за български болници, където има над 500 раждания в година.

Всяка година Силви Вартан внася по 20 000 долара лични средства в сметките на асоциацията, а всички в нея работят безвъзмездно, уточни Теохарова, цитирана от БТА.

През 1993 година общо за страната има извършени над 2000 обменни кръвопреливания заради неонатологична жълтеница, а след въвеждането на апарата, през миналата година техният брой е сведен до 11, добави проф. Емилия Христова.

Със синята светлина само за около 2-3 часа облъчване билирубина рязко спада и не се налага смяна на кръвта, обясни тя. Освен, че е много добра инвестиция чисто финансово, прилагането на апарата отменя и десетките убождания на децата, за да се следи в движение развитието на жълтеницата.

 

loading…