Станаха ясни номинациите за най-добър млад спортист на България – SportVox

1
Добави коментар
sheri
sheri

Двама състезатели по джудо се сред номинирани в топ 10 на най-добрите млади спортисти на България за 2012 година.

Това са Борислава Дамянова и Ивайло Иванов. Двама са и спортистите, които попадат за втори пореден път в десетката – Ангел Караньотов и Борислава Дамянова.

Ето и имената на спортистите в топ 10, подредени по азбучен ред: Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини), Александър Везенков (баскетбол), Ангел Караньотов (мотоциклетизъм), Антонио Вутов (футбол), Благой Найденов (бокс), Борислава Дамянова (джудо/самбо), Георгия Кадоглу (плуване), Ивайло Иванов (джудо/самбо), Ния Димитрова (биатлон) и Цветан Стоянов (шахмат).

Анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист на годината се провежда за втори път. Първото издание през 2011 година бе спечелено от Владимир Зографски, който стана световен шампион за юноши в ски-скоковете.

Тазгодишната класация бе сформирана от гласовете на 53-има спортни журналисти, представители на 38 медии от 7 града у нас. Гласове получиха 81 млади състезатели (сред които 2 двойки и една четворка), представители на 30 вида спорт. В предходното издание точки взеха 67 състезатели отново от 30 спорта.

За първа годината Viasport.bg присъжда награда и за Отбор номер 1 на годината сред подрастващите, като идеята е и тя да стане традиционна. Точки получиха седем национални отбора по футбол, волейбол, баскетбол, тенис и лека атлетика. Номинирани за наградата са три национални отбора – по баскетбол за кадетки до 16 години, по волейбол за юноши младша възраст и по футбол за родени след 1-ви януари 1996-та година.

Кой е победител в анкетата за 2012 година ще стане ясно на официалната церемония по връчване на наградите, която ще се проведе в Кемпински хотел Зографски в София на 16-ти януари 2013 година от 13.00 часа.

Наградите ще връчи министърът на спорта Свилен Нейков. Поканени да се включат в церемонията са и председателят на БОК Стефка Костадинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и други изтъкнати спортисти и спортни деятели.

Ето и описание на успехите на десетте, получили най-много гласове в анкетата на Viasport.bg

Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини) – първи места от силни състезания за купа „Тополино“, „Ла Скара“, „Шкофиа Лока“ и „Слиеме“.

Александър Везенков (баскетбол) – трети в индивидуалната класация от ЕП за юноши до 18 г. (България завърши на 8-о място на шампионата в Литва и Латвия), участва и в националния тим до 20 г. на ЕП в София, играе за мъжкия отбор на Арис (Гър).

Ангел Караньотов (мотоциклетизъм) – европейски шампион на супермото (клас S Open)

Антонио Вутов (футбол) – капитан на националния отбор на родените след 1 януари 1996 г. Дебютира в „А“ група, ненавършил 16 години. През есента вкара първия си гол за мъжкия отбор на Левски в официален мач. Вече е част от отбора на Илиан Илиев. Дори официалният сайт на ФИФА му обърна внимание.

Благой Найденов (бокс) – европейски шампион за юноши от шампионата в София в кат. до 80 кг. Побеждава на финала Уладзимир Цитоу от Беларус с 18:11 т. Обявен е за най-добър боксьор на първенството.

Борислава Дамянова (джудо/самбо) – световна шампионка по самбо за девойки до 18 г. от първенството в София; трета от ЕП по джудо до 20 г. в кат. до 44 кг от шампионата в Пореч (Хърв); трета на ЕП по самбо, балканска шампионка по джудо, държавна шампионка по джудо в три възрасти (девойки, до 23 г. и жени).

Георгия Кадоглу (плуване) – носителка на 29 златни медали от международни турнири по плуване през годината; подобрила 18 рекорда на България в различни дисциплини, многократна шампионка на страната по плуване, медалистка от държавни първенства по лека атлетика и модерен петобой. Обявена за спортист №8 на федерацията по плуване.

Ивайло Иванов (джудо/самбо) – световен шампион по самбо за юноши до 18 г. в кат. до 81 кг от първенството в София с победа на финала над Давид Угонисян (Русия). Пети от европейското по джудо за младежи до 20 г. в Пореч (Хърватия).

Ния Димитрова (биатлон) – европейска шампионка за девойки в спринта на 7,5 км и бронзова медалистка в преследването от шампионата в Осърбле, Словакия. Световна вицешампионка в спринта на 6 км при девойките младша възраст от първенството в Контиолахти, Финландия.

Цветан Стоянов (шахмат) – европейски шампион за момчета до 8 г. от първенството в Прага, завършил с 6 победи и 3 ремита. В последния кръг побеждава лидера във временното класиране и поставен под №1 в стартовия лист Дмитрий Цой от Русия. Завършва на 18-о място на световното първенство в Марибор (Словения).

ОТБОРИ

Баскетбол – Национален отбор за кадетки (до 16 г.) – завършил на второ място на ЕП в дивизия Б и спечелил промоция за дивизия А на Европа.

Волейбол – Национален отбор за юноши младша възраст – балкански шампион

Футбол – Национален отбор за юноши на родените след 1 януари 1996 г., воден от Методи Деянов – по пътя към елитния кръг квалификации за ЕП победи юношите на световна сила №1 във футбола Испания.