Уиски

35
Добави коментар
mona.venkova
mona.venkova

уиски цена  уиски цени уиски марки марки уиски  най-скъпото уиски уиски с лед или малцово уиски, в napazaruvai има всичко за всеки вкус. Имаме различни видове уиски,от  най-доброто шотландско уиски –  цени на, уиски производство на уиски уиски магазин най хубавото уиски  евтино уиски магазин за уискичаша за уиски

Речник

„Whisky“ е английска преработка на древното название на тази алкохолна напитка, която на келтски се наричала „uisge beatha“ и „usquebaugh“ –  „вода на живота“. На английски това звучало „uishgi“ и оттам „whisky“.

„Scotch“ това название на уискито означава, че е дестилирано в Шотландия (Scotland) и това е запазена марка в цял свят. Единствено уиски отлежало и дестилирано в Шотландия може да има на етикета си думата „scotch“.

„Irish“ (Ирландско) е тикетът означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (Ireland)

„Malt Whisky“ (Малцово), че материалът за производството е само ечемичен малц. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“.

Bourbbon (Бърбън) – има някои много качествени видове зърнено уиски. Американското чисто уиски тип „Straight Bourbon“ се произвежда от малцова каша с поне 51% съдържание на царевица (обикновено около 70%), както е според американското законодателство. Останалите количества в производствената каша се допълват от пшеница и/или ръж и ечемичена смес. „Бърбънът“ се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon идва от името на областта Бърбън Каунти, което е в щата Кентъки.

Американските уискита отлежават в бъчви от бял американски дъб, които се опушват. Отлежаването обикновено трае 2 години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от 4 години.

„Sour Mash“, с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод „Кисела малцова каша“). В същност това идва от използването на киселина в процеса на производство. Тя регулира развитието на бактерии, които могат да прецакат питието. Освен това, се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката. „Mash“ е кашата от вряла вода и зърно – изходна суровина.

„Malt“ всъщност е покълнал във вода ечемик, който след това се изсушава на пещ. Малцовият процес превръща скорбялата в зърната в разтвор, съдържащ захарна малтоза, и така прави ферментирането възможно. Изсушаването на малца в пещта спира растежа на ечемичените кълнове, а торфът, използван за гориво на пещта, придава аромат на опушено на малца.

„Grain Whisky“ за разлика от малцовото уиски е проезведено от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна.

В Шотландия има само 8 производителя на зърнено уиски. Надписът „Single Malt“ показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с други продукти. Все пак трябва да  отбележим, че по всяка вероятност това уиски съдържа няколко партиди в период 2-3 години. В Шотландия има 100 фабрики за малцово уиски, повечето от които са съсредоточени в долината Spey в Североизточна Шотландия. Друга част от тях са на северния остров Islay, а трета е групирана около Campbeltown.

„Vatted Malt“ е смес от „single malts“. Така се произвежда продукт, по-плътна смес, и може да се „настрои“ по начин, подчертаващ определен вкус. Такова уиски може да бъде по-малко търсено и да формира удобно представяне на богатия и различен свят на истинското single malts. Почитателите на малцовото уиски обаче ще спорят, че точно това смесване придава на малца неговото обаяние.

„Blended Scotch“ – уискито с такъв етикет съдържа разбъркано в различни съотнушения малцово и зърнено уиски,  в съотношение 40:60. Добре смесеното уиски има и над 40% малц, celebrity nudes
По-евтините марки се задоволяват с около 30% малцово съдържание.

„Възраст“ – един от важните критерии. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12 годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12 годишно, а не става 22 годишно. На етикета или бутилката трябва и ще намерите колко години е отлежавало и през коя година е бутилирано уискито.

В миналото английският флот запасявал корабите с количества ром за моряците. Дали ромът ставал за пиене се тествало по следния начин: моряците заливали барут с ром и ако ромът е качествен, барутът се запалвал докато е мокър.

В Англия около 57% алкохолно съдържание на обема или около 50% алкохол на тегло при 10 градуса Целзий, се натича 100 „proof“.

Следва изобретяването на спиртомера – плаващ инструмент, използван за измерване плътността на течности – в случая в спиртните напитки се измерва съотношението алкохол/вода. Разграфяфането обаче е различно – 100 „proof“ в Англия съответства на около 115 в САЩ, а 100 „proof“ в САЩ е еквивалентно на около 88 „proof“ в Англия. Ако се измерва по тази скала, алкохолът в уискито в Англия може да достигне 175 „proof“.

„Cask Strength“ е прясно дестилирано малцово уиски, със съдържание над 65 градуса. След като отлежи се смесва с вода и процентното намалява, около 40 градуса. Отдавна съществува мнението, че вкусът на уискито е по-добър, ако бъде бутилирано чисто и при употребата му потребителя сам го смеси с вода. Макар че това никога не е доказано, логически или научно, днес е довело до създаването на „Cask Strength“ малцово уиски, някокло компании бутилират при 57-63% (100-110 „proof“) алкохолно съдържание. Толкова силно и чисто уиски, трябва да се консумира много внимателно, макар и повечето хора да го разреждат с малко вода.