Ползите от Зоната

6
Добави коментар
dimitrov2222
dimitrov2222

Ползите от Зоната

Усетите ли веднъж благоприятните ползи от Зоната, ще осъзнаете каква мощна сила е храната, консумирана в правилните количества. Зоната е единственото място, където още през първите две седмици ще усетите как настъпват магически метаболитни промени във вашето тяло-някой от тях в краткосрочен, други в дългосрочен план.

• Ще мислите по-добре. Когато поддържате нивото кръвната захар стабилно през целия ден, ще откриете, че сте способни да се концентрирате по-добре и не изпитвате умствената замаяност, която се появява някъде около два-три часа след поглъщането на обилен, богат на въглехидрати обяд.
• Ще сте в добра физическа форма, тъй като престоят в Зоната увеличава притока на кислород до мускулните клетки. Отделно стабилните нива на инсулин ще ви позволят да имате достъп до складираните телесни мазнини, и да ги изгаряте като буквално неограничен източник на енергия(не забравяйте, че именно излишния инсулин пречи на освобождаването на телесните мазнини). Ще се чувствате по-енергични през целия ден, а следобедното умствено отпускане ще остане в миналото.
• Ще стопите излишните мазнини. Въпреки, че няма да забележите веднага рязка промяна в стрелката на домашното си кантарче, дрехите ще започнат да ви стоят все по-добре, защото съставът на тялото ви се променя, и се доближава до този, който е бил в младежките ви години. В Зоната не можете да очаквате да отслабнете с 4-5кг още през първата седмица, но вероятно ще изгубите 0.5-1 кг мазнини, и 1-1.5 кг ненужни течности. Задържането на течности се дължи на излишъка от инсулин, който намалява, щом намалим консумацията на въглехидрати, и увеличим протеините.
• Няма да огладнявате между храненията, тъй като храненето в Зоната означава, че мозъкът ви постоянно се захранва с основното си гориво- кръвната захар. Когато не получавате достатъчно от това гориво, това ви кара да изпитвате глад, умора и раздразнение.
Ще имате нужда от по-малко въглехидрати (сладко). Когато се храните в Зоната, ще консумирате по-малко калории отпреди, но няма да изпитвате глад. Пренастройването на хормоналния баланс ще регулира нивото на кръвната захар и няма да копнеете за въглехидрати, които да ви подсигурят само краткотрайна енергия.
• Ще забавите процеса на стареене на организма. Една от причините приемът на калории в Зоната да е ограничен е, че смилането на храната и складирането на излишните калории отнема много енергия, а самият процес произвежда свободни радикали. Намаляването на техния брой намалява скоростта на окисляване на клетките и по този начин се забавя процесът на стареене.
• Ще се радвате на по-свежа кожа, по-здрава коса и здрави нокти. Правилният баланс между Айказаноидите, предизвикан от храненето в Зоната, оказва влияние върху трите вида структурни протеини-кертин, колаген и еластин. Кератинът изгражда косата и ноктите, а реалната структура на кожата се поддържа от еластин и колаген. С напредването на възрастта, синтеза на тези структурни протеини намалява, но въпреки това могат да бъдат стимулирани от „добри“ Айказаноиди.
Синтеза на кератин най-лесно може да се забележи при твърдостта на ноктите и структурата на косъма, а колаген и еластин- по бръчките и еластичността на кожата. Когато се храните в Зоната и забележите значително увеличаване на растежа на косата и здравината на ноктите, тогава може да сте сигурни, че се стимулират и другите структурни протеини (колаген и еластин), намиращи се в кожата. Още, една от основните причини за бръчките е възпалението на кожата. Това възпаление може да се намали чрез Зоната, когато консумирате предимно въглехидрати, богати на анти-оксиданти, и намалите приема на Омега-6 мазнини (като шафраново, царевично и соево масло). Това ще намали появата на бръчки или други признаци на стареене на кожата.
• Ще се наспивате с по-малко сън. Нуждата от сън се определя от количеството време, необходимо за да се възстанови равновесието в предаването на сигнали от един неврон на друг. Храненето в Зоната предизвиква производството на повече „добри“ Айказаноиди, което ускорява този процес, в следствие на което се нуждаете от по-малко сън. Когато „лошите“Айказаноиди са в повече, този процес се забавя, и следователно нуждата от повече сън нараства.
• Ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като храненето в Зоната намалява нивата на инсулин. Това е доказано в изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, което установява, че излишният инсулин е основният рисков фактор за за развитието на сърдечно-съдови заболявания.
• Вероятността да развиете диабет – тип 2 значително ще намалее. Обикновено, за диабета се мисли като за заболяване, в което тялото не произвежда инсулин. Това се нарича диабет тип 1. Въпреки това, повече от 90% от всички диабетици имат обратния проблем: те произвеждат твърде много инсулин, което е известно като диабет тип 2. Клиничните проучвания са показали, че Зоната намалява прекалено високите нива на инсулин при диабет тип 2 в рамките на четири дни.
• Ще бъдете защитени от артрит и остеопороза. Храненето в Зоната може да облекчава възпалението на тъканите, защото намалените нива на инсулин означават намалени нива на предизвикващите болка Айказаноиди. Чрез намаляването на тези Айказаноиди се облекчава болката и възпаленнията свързани с артрита. Всъщност Зоната работи на същия принцип като аспирина-и двете контролират болката като контролират Айказаноидите.
• Все по-рядко ще ви спохождат настинки, грип и различни инфекции. Достатъчните количества протеин осигуряват правилното функциониране на имунната система- естественият защитен механизъм на организма за борба с болестите. Много хора спазващи високо-въглехидратни диети потискат имунна система и са по-податливи на инфекции, поради увеличените нива на инсулин. При тях вероятността да станат жертва на доста по-сериозни болести от настинки и грип е много по-голяма, в сравнение с хората консумиращи достатъчно протеини през целия ден.

И последно, ако искате да живеете по-дълго и по-добре, храненето в Зоната е най-сигурното и безвредно лекарство. Но както всяко лекарство, така храната трябва да се приема в препоръчваната доза и в определеното време.