Паметникът пред НДК става гигантска катерица?

3
Добави коментар
mignews
mignews

Столична община събира мнения за това какво да е бъдещето на паметника „1300 години България” пред НДК. Вече над 1000 души са дали предложения в интернет. Форумът на направление „Архитектура и градоустройство“ прелива от разнопосочни коментари, съобщи Нова тв.

Не само на сайта на общината, но и на страницата на сдружение „Трансформатори“ има десетки проекти – например за превръщането на паметника в зелен хълм, зоологическа градина, в гигантска катерица, стена за катерене, скейт парк, пулт за джазови партита, да бъде обвит в стъкло или в неонови светлини.

При всички случаи главният архитект на София Петър Диков обещава обществена дискусия по въпроса. Диков е категоричен, че решението ще го вземат столичани. Тепърва предстои броене на отзивите, но на този етап голяма част били на мястото на паметника да няма нищо. „Като архитект не съм привърженик на разрушаването. Аз съм привърженик на запазването на нещата като белег на времето, в което са били изградени, но повтарям, това е личното ми мнение. Аз съм един от многото граждани на София, които имат мнение по въпроса“, заяви той.

Паметникът „1300 години България“ е издигнат през 1981 г., но през последните години се руши и става опасен. Това наложи демонтиране на някои елементи от него.