Как се лекува синдрома на раздразненото дебело черво?

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Симптомите на синдрома на раздразненото дебело черво (СРДЧ) са разнообразни, затова лечението обикновено е комбинация от няколко от следните методи:

ПРОМЕНИ В ХРАНИТЕЛНИЯ РЕЖИМ

Добавянето на богати на влакнини хранителни продукти ще улесни нормалното функциониране на червата, което може да облекчи както запека, така и диарията. Вни­мавайте да не прекалите с приема им, особено ако основният симптом е диария. Уве­личавайте приема на влакнини постепенно до достигане на 30 г на ден. Най-ценните източници са пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци в големи количества. Пийте 8-10 чаши вода на ден, избягвайте да преяждате или да пропускате хранения.

 

ПРОМЕНИ В НАЧИНА НА ЖИВОТ

Дебелото черво отчасти се контролира от нервната система, което означава, че намаляването на стреса и включването на техники за релаксация може да има положител­но въздействие. Избягвайте лекарствата със странични ефекти върху храносмилател­ната система като някои антибиотици (причиняващи диария) и антихистамини и антиациди със съдържание на алуминиеви соли (причиняващи запек).

 

ЛЕКАРСТВА

Спазмолитичните медикаменти се използват за преодоляване на спазмите на чер­вата, болката и запека. Включват мебеверин (дуспаталин), дицикловерин (мербентил) ихиосицин (бусколизин).
Антидепресантите могат да помогнат на страдащите от синдром на раздразненото дебело черво, които са чувстви­телни и към нормалните контракции на стомашно-чревния тракт. Лекарят може да ви предпише ниски дози трициклични антидепресанти като имипрамин (тофранил) или флуоксетин (прозак), пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт).
Лекарства, потискащи чревната перисталтика като лоперамид (имодиум) се из­писват при остра диария. Медикаментът метилцелулоза (целевак) помага при за­пек, но трябва да се използва само в отделни случаи.

 

В САЩ е проведено проучване на ново лекарство, което помага на жени със СРДЧ с изявена диария. Резултатите показват, че 41% от жените, приемащи 1 мг алостерон (лотронекс) два пъти дневно, са почувствали облекчение на болката в сравнение с 29% от жените, приемащи таблетки с плацебо ефект. В момента се правят изследвания за действието на лекарството при мъжете. Многообещаващи са други два медикамента, които се проучват – тегасерод (зелмак) и прукалоприд за лечение на синдром на раздразненото дебело черво с основен симптом запек. Действието и на трите лекарства се изразява в блокиране на клетъчни­те рецептори на серотонина в червата.