Да усетиш Амстердам

44
Добави коментар
buba_svoge
buba_svoge

Амстердам е уникален град. В него животът кипи. Пъстър и неповторим, градът е отворен за всичко и за всички. Не случайно наричат Амстердам „Градът с много лица”. Той някак си те провокира първо да го почувстваш, а след това да го видиш по свой начин. Да бъдеш в Амстердам не е просто екскурзия, а неповторимо преживяване.

 

 

История

Името Амстердам произлиза от Amstelredamme (бент на р. Амстел). През  12в. на брега на река Амстел е основано рибарско селище. Хората, които го обитавали, направили бент на реката и така можели да преминават от единия бряг на другия. През 16в., с превземането на Антверпен от испанците, в Амстердам пристигнали и се установили богати търговци и добри занаятчии. Развитието на търговията довело до Нидерландския Златен век, а Амстердам се превърнал в едно от най-важните пристанища в света.

 

Централна ЖП гара – Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal е едно от най-оживените места в Амстердам и обикновено е първата забележителност, с която се запознават туристите. Холандската железопътна мрежа е добре  развита, а влаковете са точни и бързи. Amsterdam Centraal е и начална станция за линии 51, 53 и 54 на метрото. Навсякъде има автомати за билети и рядко се налага да чакаш. От там тръгват и няколко автобусни и трамвайни линии. Сградата на гарата е много красива, с множество позлатени орнаменти и две кули.

 

Излизаш от гарата и Амстердам е пред теб. Точно направо е Damrak – булевардът, който свързваAmsterdam Centraal с площад Dam. От тук започва приключението.

 

Архитектурата

Първото нещо, което ти прави впечатление е интересната архитектура. Жилищните сгради представляват тесни и високи къщи. Често се среща партерът да е превърнат в магазин, кафене или офис. Следват три или четири етажа, в които се живее, последният от които е таванско помещение. Стълбите са тесни и стръмни и трябва да се внимава, особено когато слизаш. Всички покриви са украсени с красиви арки. Обикновено от там се подава греда, която е издадена напред с окачена кука или макара. Защо им е кука, ли? Как си представяте да се качват мебели по такива стълби. Затова къщите са с големи прозорци. Закачат дивана на куката и хоп – в хола. Все още не съм попадала на такава гледка, но явно така стават нещата. Това е и основната причина къщите да са наклонени напред . Малко е странно, защото някои сгради изглеждат така, сякаш всеки момент ще паднат.

 

Освен интересните къщи, нека да добавим към картинката и тесните улички пред тях, и романтично поклащащите се лодки в каналите, и красивите улични фенери. Всичко това придава някакъв особен чар на това място.

 

Много хора предпочитат да живеят в плаващи домове по каналите на Амстердам, вместо в традиционните холандски къщи. Те си имат си ток, вода и канализация, и по нищо не отстъпват на нормалните домове. Доста от тях дори си имат плаващ двор или градина.

 

Музеи

Амстердам се слави с това, че има най-много музеи, от който и да било друг град в света.

Rijksmuseum е националният музей. В него са изложени предимно произведения на изкуството от Златния Век в Холандия. Там  могат да бъдат видени голяма част от творбите на Рембранд, сред които „Нощна стража”.

 

В музея на Ван Гог се намира най-голямата колекция от творби на художника. Там могат да бъдат видени едни от най-известните му творби, както и много скици и писма.

 

В Амстердам се намира къщата на Ане Франк. След публикуването на книгата ѝ, интересът към мястото, на което е живяла се засилва. Къщата е превърната в музей и там могат да бъдат разгледани както дневникът ѝ и други лични вещи, така и стаичката, в която са се крили.

В музея на Мадам Тюсо ще имате близка среща с ред знаменитости. Една снимка с Айнщайн би била доста атрактивна.

Това са част от най-посещаваните музеи в града. Ако си падате по нестандартното можете да посетитемузея на еротиката или музея на марихуаната и хашиша.

Ако пък сте любознателни, NEMO е мястото за вас. NEMO е научен център и в него всичко е свързано с наука и техника. След посещението си там, вече ще знаете отговорите на толкова много въпроси, които са ви вълнували преди. Музеят е предимно за деца, но пускат и пораснали, а гледката от покрива му е несравнима.

 

Площад Dam

Площадът Dam е централният площад на Амстердам. Около него се намират няколко забележителности – Кралският дворец, Музеят на Мадам Тюсо, Паметникът на загиналите през Втората световна война и Nieuwe Kerk (Новата църква). Там се намират универсалният магазин De Bijenkorf, както и луксозният хотел Кrasnapolsky.

 

 

Кварталът на червените фенери – De Wallen

Разхождайки се по малките улички, близо до Централната ЖП гара, неволно или не, ще попаднете в квартала на червените фенери. Той съществува на това място от 14в. Съвсем логично кварталът е разположен близо до пристанището на Амстердам, за да могат жадните за компания моряци да се отбиват след дълго плаване. Днес това е една от атракциите на града. Освен очевидно търсещите ласки мъже, там е пълно с туристи. Когато започне да се смрачава, червените неоновите светлини на клубовете, сексшоповете с ексцентрични имена и разголените мадами, които се закачат с минаващите хора, създават една уникална атмосфера. Вървиш по уличките погълнат от светлината на червените фенери и усещаш аромат на грях и марихуана. Какво да кажа. Чувството да си на място пълно със забранени неща е толкова сладко. Важно е да се знае, че снимките в квартала не са позволени. Приберете фотоапаратите, за да си нямате работа с някой тъмен субект с неясни намерения.

 

В квартала на червените фенери се намира друга забележителност – De Oude Kerk (Старата църква). Това е най-старата църква в Амстердам. Използва се за концерти, изложби и други важни събития. Съвсем в духа на квартала, до църквата има статуя на проститутка.

 

Наблизо се намира площад Nieuwmarkt и още една интересна сграда The Waag. Тя е била е част от стената на Амстердам и е служела за порта. На площада се организират пазари, а наоколо е пълно с приятни кафенета.

 

Площад Leidseplein

Районът около Leidseplein е пълен с ресторанти, барове и coffee shop-ове. Това е центърът на нощния живот в Амстердам. Ако търсите забавление, това е мястото. Често привечер на площада има улични артисти, които правят шоу и обикновено си струва да ги погледаш. Можете да тръгнете по Leidsestraatи да посетите coffee shop-a Dampkring, където са снимани сцени от „Бандата на Оушън 2”, или просто да си направите една нощна разходка по централните улици на Амстердам.

 

 

Паркове

Vondelpark е един страхотен градски парк, който се намира съвсем близо до Museumplein (там са разположени Rijksmuseum, Музеят на Ван Гог, а от скоро и музеят за съвременно изкуство Stedelijk). Това е най-известният парк в Амстердам. През слънчевите дни мястото е пълно с хора. Има няколко заведения, но много хора предпочитат да си направят барбекю на някоя от поляните.

Gaasperplas се намира в покрайнините на Амстердам, на последната спирка на линия 53 на метрото. Паркът ще ви впечатли с огромното си езеро, с буйната си растителност и с разнообразието си от животни. Има плаж, няколко детски къта и широки поляни, идеални за пикник.

 

Круизните корабчета

Едно от нещата, които си струва да направите докато сте в Амстердам, е да се качите на някое круизно корабче. Те тръгват от каналите в близост до Централната ЖП гара, а цената им варира между 10€ – 15€. Разходката продължава около 1 час, в зависимост от маршрута. Много е интересно, когато се минава покрай плаващите домове. В доста от холандските къщи няма пердета или щори и спокойно можеш да видиш как някое семейство се храни.

 

Amsterdam Noord

Друга алтернатива е да излезете през задния вход на Централната ЖП гара и да се качите на някой  ферибот до северната част на Амстердам. Плаването по внушителния IJ канал продължава от 2 до 10 минути, в зависимост от това коя линия сте хванали, и е напълно безплатно. Точно на отсрещния бряг се намира едно интересно място, което си струва да бъде посетено – EYE Film Institute. Там се съхраняват огромно количество стари филми, които са дигитализирани и могат да бъдат гледани от посетителите. Също така можете да похапнете в някои от ресторантите и да погледате Амстердам от съседния бряг.

 

 

Велосипедите

Велосипедите са най-предпочитания транспорт в Амстердам и един от символите на града. Там буквално всички карат колела, а ако не могат все още да карат – се возят. За децата има специални ремаркета, които се монтират отпред на велосипеда. Те събират от 1 до 4 деца и имат възможност да се покриват, когато вали. Въпреки, че в Амстердам има много паркинги за велосипеди, местата пак не са достатъчни. На всеки стълб или мост в града има заключено колело. Интересно е, че това е едно от най-често изхвърляните неща в каналите на Амстердам. Специалните кораби, които се занимават с почистването на водите, обикновено имат богат „улов” от велосипедни части.

 

Толкова много може да се говори за Амстердам и пак няма да бъде достатъчно, защото той просто трябва да се посети. Град, който те зарежда с много енергия. Град, който те заразява със своята жизненост. Амстердам те кара да се чувстваш свободен.