Тайбе Юсеин стана спортист номер 1 на Русе за 2012 година

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Световната вицешампионка по борба за жени Тайбе Юсеин беше определена за спортист номер 1 на Русе за 2012 година в анкетата на спортните журналисти, организирана от местния вестник „Утро“ и Община Русе. Втори се нареди състезателят по кану-каял Мирослав Кирчев от клуб Локомотив, който завърши 11-и на олимпийските игри в Лондон и е държавен шампион на всички дистанции. Трети е състезателят по стрелба с лък Явор Христов от клуб „Жамбо“, който зае 33-ото място на Олимпийските игри в Лондон, 8-мо на световното първенство в САЩ, 4-то в турнира за Световната купа „Гран При на София“, държавен шампион.

В класацията след тях са носителят на интерконтиненталната купа на Универсалната боксова организация Алексей Рибчев; Беренике Фалдум, кану-каяк – бронзова медалистка на световното първенство по маратон в Италия, 5-а на единичен каяк /5000 метра/ на европейско първенство; плувецът Михаел Йорданов – автор на нови държавни рекорди за юноши старша възраст и младежи на 50 и 100 метра бътерфлай, шампион на минисветовното първенство за юноши, победител на международни турнири в Торевиеха /Испания/, Корфу /Гърция/, Скопие, Солун, Александрия, държавен шампион. На седма позиция са Беренике Фалдум – Даниела Недева – четвърти като двойка каяк /1000 метра/ на европейско първенство за жени, държавни шампионки. След тях е Ангел Йорданов, клуб Русе, бокс – европейски вицешампион за момчета от първенството в Русия, държавен шампион, носител на купа България, златен медалист на международен турнир Стяуа /Румъния/ и с приз за най-добре представил се боксъор, с награда от федерацията за най-перспективен млад боксьор. Деветото място зае Зорница Костова – капитан на женския баскетболен отбор Дунав 8806 който стана държавен шампион и носител на купата на  България, а на десета позиция са Алекс Жеков и Елена Великова от клуб Локомотив, които са с бронзов медал от световното първенство по акробатика за юноши и девойки в САЩ, призьори от международни турнири и държавни шампиони.

За трети пореден път за треньор на годината беше обявен наставникът на Дунав 8806 Георги Божков, а тимът му – държавен шампион, носител на купата на страната и участник в евротурнирите, стана отбор на 2012 г. Грамотите, кристалните статуетки и паричните награди за номинираните бяха осигурени от Община Русе. От името на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов бяха връчени и статуетки „Спортен Олимп“ за най-добър спортист, треньор и отбор на годината. Те бяха връчени от бившия състезател по борба и брат на Валентин Йорданов – Иван Йорданов.