Мъже в Симитли теглят банкови кредити за кукерски костюми

2
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Благоевград. Някои мъже лъжат жените и тъщите си, че ще теглят банков кредит за ремонт на къщата, а после с парите си купуват кукерски костюми от по 5000-6000 лева. Това разкри кметът на община Симитли Апостол Апостолов в навечерието на десетия юбилеен фестивал на кукерските и маскарадни игри в града.

Кукер се раждаш и си готов на всичко, за да участваш в тези празници, затова се стига и до такива „финтове” на мераклиите да облекат кукерските премени, уточни градоначалникът. Не са малко и тези жители на общината, които работят в чужбина и пестят пари, за да могат да се приберат в навечерието на новата година и да си купят кукерски маски и костюми.

В събота граждани и гости на Симитли могат да очакват много изненади от кукерското шоу. За първи път във фестивала ще премерят сили 26 групи, а участниците ще са над 3500 души. Подготвени са много иновации, сценки, наситени с неща от съвременния живот, които ще покажат сурвакарите. „Ще има много изненади за посетителите на тазгодишния кукерски фестивал, очаква се лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да връчи една от призовите награди”, каза още Апостолов. И тази година, както обикновено, са взети всички необходими мерки за безопасността, както на участниците във фестивала, така и на всички зрители, които са решили да станат част от това значимо събитие. Работата по организационната част е свършена добре, допълни кметът.

Хора от цяла България и от съседни страни биват привлечени от аткрактивността на кукерските игри. „Амбицията ни е догодина фестивалът да е международен – с участие на групи от 6-7 държави, вече имаме потвърждение от Италия. Скоро ще издадем на английски език и книгата „Симитлия – древната земя на кукерите”, която ще рекламира тази запазена традиция в нашата община по целия свят”, допълни градоначалникът.