Експедиция ще прекоси Тихия океан на лодка от пластмасови бутилки

58
Добави коментар
speeva
speeva

March 8, 2009

Plastiki Expedition е идея на David de Rothschild и има за цел да измине 12 000 морски мили от Сан Франциско до Сидни с лодка, направена изцяло от пластмасови бутилки и други отпадни материали, предназначени за рециклиране.

Старта на експедицията е планиран за април, като на борда ще бъдат и четирима учени от Scripps Research Institute, които ще правят изследвания във връзка с повишаването на киселинността на океана,връзката между риболова и намаляването на рибните популации, замърсяването на океана с отпадъци и измирането на коралите.

De Rothschild и неговият екипаж ще следват „Тихоокенския път на боклука” , едно от ужасните последствия от безотговорността на човечеството – това е област с площ два пъти колкото площта на щата Тексас, която се намира между Калифорния и Хаваите. Целта на експедицията е да привлече вниманието на обществеността към разрушителното отношение на човека към заобикалящата го среда.

„Нашата цел е да вдъхновим и предизвикаме към действие сегашните и бъдещите природозащитници и мислители – да бъдат „умни” спрямо отпадъците и да преосмислят тяхното значение като ресурс. One person’s waste could be another person’s treasure.”

А колко зелена е тяхната лодка? Тя представлява катамаран, изработен от 20 000 пластмасови бутилки, в които е инжектиран СО2 /да, точно така/, които са вградени в понтоните и. Понтоните са прикрепени към плстмасова тръба по цялата дължина и цялата лодка е „събрана“ без никакви допълнителни лепила или смоли, така че когато пътешествието завърши, тя може да бъде изцяло рециклирана.

По материали от: greenupgrader.com

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: активизъм, Екология, отпадъци, пътешествия, Рециклиране

Автор: Севдалина Пеева