14 в разширения състав на националния отбор по художествена гимнастика

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

14 гимнастички попаднаха в разширения състав на националния отбор на България по художествена гимнастика индивидуално. Това стана ясно след проведената днес в зала „Раковски“ селекция, която продължи близо седем часа. 36 гимнастички бяха заявени в първия етап, но само 30 се явиха пред съдиите. Разширеният състав на националният отбор е: Силвия Митева (Левски-Илиана), Мария Матева (Олимпия 74, Бургас), Кристина Ташева (Академик София), Симона Дянкова (ЧАР-ДКС Варна), Невяна Владинова (Левски), Анастасия Киссе (Левски-Илиана), Сара Стайкова (Левски-Триадица), Биляна Проданова (ЦСКА), Радина Филипова (ЧАР-ДКС Варна), Румяна Георгиева (Левски), Катрин Тасева (Левски), Симона Недялкова (Левски-Илиана), Симона Иванова (Грация, Варна) и Женина Трашлиева (Черноморец Бургас).

Митева не участва в днешната селекция, а първа оценка в нея получи Мария Матева. Системата за определяне на националния отбор индивидуално се провежда в три етапа. В рамките на един ден гимнастичките трябваше да изпълнят съчетание с уред по избор. Момичетата, получили минимум 60 процента от оценката на първата класирала се, продължават в следващия етап, при който състезателките демонстрират пред съдиите по едно съчетание с уред по избор от останалите три уреда.

Грациите, получили минимум 70 процента от сбора на оценките на първата класирала се от двата етапа, продължават на трети етап, който включва още две композиции. Момичетата, заслужили минимум 75 процента от оценката на първата класирала се от трите етапа, оформят разширения състав на отбора. Според регламента, в тима, влизат още състезателките, намерили място в Топ 15 на многобоя на европейско първенство, световен шампионат или олимпийски игри. В това число попада най-добрата ни състезателка в този спорт в момента – Силвия Митева.

Утре от 10.00 часа предстои 14-те грации да представят своите композиции за оглед. Тогава те ще получат препоръки как да подобрят съчетанията си. Президентът на БФХГ Илиана Раева съобщи за БТА, че в неделя и понеделник 100 треньорки и съдии ще преминат съдийски курс зона Запад в конферентната зала на комплекс „Макси“ и ще издържат изпит, за да съдийстват на вътрешни турнири.

Раева допълни, че иска да има старши треньор на националния отбор индивидуално. „Този човек трябва да отговаря за работата на индивидуалното и плановете, организацията на работа в залата. Имаме хубави деца, оптимист съм, от това което виждам. Младите, които за първа година са при жените ми харесват, харесват ми Мария Матева, Кристина Ташева, видях много оригинални неща. Ансамбълът, жени и девойки толкова са добре, че не смея да говоря, докато индивидуалното трябва да го засилим, защото виждам хубави неща“, каза още за БТА Илиана Раева.   Снимка: Getty Images/Guliver