Кихане, кашляне и давене при котките (2 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

09.01.2013

Случвало ли ви се е да наблюдавате кихане, кашляне или давене при котката си? Понякога тези симптоми са безобидни, но в други случаи могат да предвещават влошаване на състоянието вследствие на развиващо се заразно заболяване. Запознайте се с причините зад тези признаци и открийте какво ги предизвиква, за да можете сами да прецените колко сериозен е проблемът.

 

Кашляне   Лесно е да отличим кашлицата от кихането при хората, но как можем да направим тази разлика при котките? Отговорът – котката кашля с отворена уста и киха през носа. Защо е толкова важно да знаем това? Факт е, че кихането често само цели да отстрани чужд обект от областта на ларинкса или носа, а кашлицата свидетелства за по – сериозен проблем или заболяване на дихателната или сърдечносъдовата система. Пример за такива са обструкция на дихателните пътища при наличие на чуждо тяло, тумори и паразити, вирусни и бактериални инфекции на дихателната система, аспирационна пневмония (вследствие попадането на хранителни частици в белите дробове при неправилно гълтане или повръщане), алергии. Пушачите трябва да имат предвид, че тютюневият дим е вреден и за домашните им любимци и би могъл предизвика хронична кашлица. Дирофилариозата е заболяване, причинявано от паразити, локализиращи се в сърцето на котката. Животни, опаразитени с Дирофиларии, са апатични, нямат апетит и често кашлят в продължение на седмици и месеци.  

 

Правилното диагностициране на проблема е от основно значение за успешната терапия на всяко заболяване. Затова преди да посетите ветеринарния си лекар бихте могли да го улесните, като обърнете внимание на някои важни характеристики на кашлицата на вашата котка – честота, повторяемост, продължителност, дали е продуктивна (ако котката преглъща след това), дали се проявява като пристъп или не и от колко време се наблюдава. Наличието на кръв в кашличния секрет е симптом, който изисква незабавна намеса на специалист.

 

Независимо дали котката ви кашля, киха или се дави, вие трябва да умеете да различавате тези симптоми и да прецените кога е време за посещение при ветеринарния лекар. Като правило, всеки от тези симптоми, повтарящи се и манифестиращи се в продължение на повече от един или два дни, е сигнал, че нещо не е наред.  

 

1 част – „Кихане и давене“

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Топ 8 естествени метода против бълхи при котката“
„Бременна съм! Какво да правя с котката?“

„Изтечения от очите и конюнктивит при котката“