Звукозаписно студио Spot Music Велико Търново

1
Добави коментар
misterj
misterj

Иво Руев – Dream5 su5basata su29 utenti.

Концепцията

Реализацията на проекта отне по-дълго време от обикновено. Иво пристигна в студиото с китара в ръка и след кратко програмиране на ударни инструменти изпя песента. Иво имаше ясна представа как иска да звучи песента и с какви инструменти. Идеята му беше минимализъм с изнесен глас.

Обмисляйки проекта, реших да програмирам ударните в стил Фил Колинс с много перкусия и гейт барабанче. Басът беше с кратко звучене, като в синхрон с касата правеше много добра основа за останалите инструменти. Изпратеният до Иво суров микс на първия куплет обаче не се оказа това, което изпълнителят желаеше.

Преосмислих отново цялата песен и започнах от нула. Трябваха ми акустични инструменти – струнни и медни духови.  Logic 9, с който работя, няма такива и се наложи да използвам Reason 5 и допълнителна библиотека със звуци.

 

Програмиране

Струнни, медни духови, флейта и пиано. Направих струнен инструмент, който трябваше да изпълнява функцията на щрайха в един симфоничен оркестър. Вместо да зареждам няколко семплера (модула в Reason), всеки с различен звук, аз програмирах един, като дадох нужния диапазон на всеки един инструмент. Звуците на контрабаси, чели, виоли и цигулки бяха заредени в един NT19 инструмент, като запълваха само естествените зони за звучене и диапазон на клавира. Всеки получи свой изход, бяха панорирани както са в симфоничен оркестър и на всеки беше дадена лека компресия.

По аналогичен начин беше създаден и брас инструмента, който включваше туба, тромбони и тромпети. От Reason използвах също семпъл на акустично пиано, което при миксирането беше панорирано в противоположна посока на това от Logic. Флейтата беше последният инструмент, който беше „вързан“ от Reason. По аналогичен начин използвах 4 различни семпли за създаването на звука на флейтата. Те бяха насложени един върху друг с различни велосити зони, като по-слабото велосити тригваше „въздуха“, а по-дългите ноти вибратото. Почти както при свиренето на един истински флейтист/ка. Стринг и брас секцията от Reason бяха дублирани с такива от Logic.

Reason беше свързан с Logic чрез ReWire, като в миксера на Logic всеки от инструментите на Reason получи свой отделен AUX, като по този начин използвах плъгините на Logic 9.

 

Ударни.

За барабаните използвах само семплите, идващи с Logic, но наслагвани в различни комбинации. Касата беше компресирана паралелно, като паралелният трак беше със доста агресивен еквилайзер както компресор.. За барабанчето, комбинирах 2 звука, които бяха паралелно компресирани. Допълнително ползвах и четки, пляскане (handclap), както и много тихо програмирано барабанче, което запълваше и имаше функцията на второстепенни удари, както един барабанист запълва. Четките бяха също паралелно компресирани.

Хетовете (2 различни фуса) и чинелите бяха настроени и панорирани. Имаше и добавено дайре.

Ударни куплет
Ударни припев

Китари

Записаните писти за китарите бяха 9. Акустичната китара всъщност е от EXS 24, но дублирана от истинска акустична с по-ниска сила. Добавени бяха 2 акустични ритъм китари, панорирани съответно ляво-дясно. 3 китари с дисторшън, отново ляво-дясно-център *не винаги в унисон, а всяка със своя партия), „чиста“ електрическа китара. Всички ефекти, усилватели и кубета са генерирани от Logic.

Китари втори куплет
Китари трета част

Бас.

За звукът на бас китарата ползвах отново готов презет от EXS 24, комбиниран с истинска бас китара. Електрическата бас китара беше а много лошо качество, а и липсата на усилвател не помогна за добрия запис, тъй като тя беше директно включена в миксера и през субгрупите записана в Logic. Басът беше паралелно компресиран, използвайки PRE SEND към AUX. Беше добавен и суб бас.

 

Клавишни.

Едното акустично пиано беше използвано от Reason, комбинирано с едно от Logic. Тези акустични пиана се включват на припевите и третата част. В началото се ползва електрическо пиано от Logic с много преработки и добавен дисторшън. Постарах се да доближа звукът на органа до познатия Hammond. Използвах и няколко пада, както синт звуци с движение с тях.

 

Вокали.

Основният глас беше копиран 2 пъти, като новите два трака бяха панорирани ляво-дясно. Основният глас в средата беше обработен доста агресивно. Двата допълнителни гласа бяха прекарани през китарни усилватели, като на единият от тях беше добавен дисторшън. И двата бяха изместени във времето с милисекунди. Бек вокалите бяха изпяти от Дорислава Атанасова (участничка в „Гласът на България“), хорът през Вокалист 2, като беше записан 2 пъти с по три гласа и панориран.

 

Ефекти

Използвани бяха 3 вида ривърб и 2 дилея, като те бяха разделени между вокали и инструменти.

 

Миксът

За мое улеснение, групирах инструментита, като групите ги изпратих към различни бусове. Така например всички китари бяха групирани и изхода им изпратен към един бус. Същото последва оркестъра, ударните, вокалите, клавишните и т.н. включително ефектите. Използвах много автоматизация. Препоръчах на Иво да мастерираме песента на друго място и той се съгласи. Затова направих звученето на песента, както и балансът и мястото на различните инструменти.  Получи се много добре. Мастерът беше поверен на моят голям приятел Tommy Hansen от Jailhouse Studio в Horsens, Дания. Горещо препоръчвам неговите услуги, тъй като има огромен опит и апаратура. Крайният резултат

Аудио

Видео

 

 

От: Dobrin Peltekov (Mister J)

Tags: аранжиране | звукозапис | Иво Руев | миксиране | програмиране музика