Филмът „Линкълн“ с 12 номинации за „Оскар“

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Историческата драма „Линкълн” на Стивън Спилбърг, политическите трилъри „Арго” на Бен Афлек и „30 минути след полунощ”на Катрин Бигълоу, уестърнът на Куентин Тарантино „Джанго без окови”, екранизираният мюзикъл „Клетниците” на Том Хупър и екранизацията „Животът на Пи” на Анг Лий са фаворити за тазгодишен „Оскар” (oscar.go.com).

„Линкълн” има най-много – 12 номинации – а само една по-малко – „Животът на Пи”. Филмът на Стивън Спилбърг очаква и най-много отличия „Златен глобус“ след три дни в Холивуд.

Истински голям фаворит е и един европейски филм – германо-австрийско-френската продукция „Любов”, който е и сред предложените чуждестранни филми, номиниран е и за сценарий, режисура – Михаел Ханеке – и главна женска роля – 85-годишната Еманюел Рива. Този филм вече има най-важните европейски награди за кино – „Златна палмова клонка“ от фестивала в Кан и Филм на 2012 г.

За най-добър филм са номинирани също „Зверовете от дивия Юг” („Златна камера” в Кан и Голямата награда на фестивала „Сънданс”) дебют на Бен Зайтлин и романтичната комедия „Наръчник на оптимиста” на Дейвид Ръсел.

Петимата режисьори, номинирани за „Оскар“, са Михаел Ханеке, Стивън Спилбърг, Анг Лий, Дейвид О’Ръсел („Наръчник на оптимиста“) и Бен Зейтлин.

При актьорите за главна роля се конкурират Брадли Купър за „Наръчник на оптимиста“, Даниъл Дей-Луис за „Линкълн“, Хю Джакман за „Клетниците“, Хоакин Финикс за „Учителят“, Дензъл Уошингтън за „Полет“.
„Оскар“ за най-добра актриса си оспорват Джесика Частейн за „30 минути след полунощ“, Дженифър Лорънс за „Наръчник на оптимиста“, Еманюел Рива за „Любов“, 9-годишната Кувензане Уолис за „Зверовете от дивия Юг“, Наоми Уотс за „Невъзможното“ (испански филм за цунамито в Тайланд през 2004 г.).

Еманюел Рива и Кувензане Уолис са съответно най-възрастната и най-младата актриса, номинирани за награди в историята на „Оскар“-ите

Актрисите, предложени за изпълненията им в поддържащи роли са: Ейми Адамс в „Учителят“, Сали Фийлд в „Линкълн”, Ан Хатауей в „Клетниците”, Хелън Хънт в „Сеанси“ и Джаки Уийвър в „Наръчник на оптимиста”.

Актьорите конкуриращи се за поддържаща роля са Кристоф Валц („Джанго без окови”) , Филип Сеймур Хофман („Учителят”), Робърт Де Ниро („Наръчник на оптимиста”), Алън Аркин („Арго”) и Томи Лий Джоунс („Линкълн”).

Освен „Любов“ номинирани за“Оскар“ за чуждоезичен филм са: „Кралска афера“ (A Royal Affair, Швеция), „Кон-Тики“ (Kon-Tiki, Дания, Великобритания, Норвегия), „Не“ (No, Чили), „Вещица на войната“ („War Witch, Канада).

Номинациите бяха обявени от актрисата Ема Стоун („Оглупели от любов“, „Невероятният Спайдърмен“) и Сет Макфарлън – актьор, певец, аниматор и продуцент.

Наградите на Американската академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат обявени за 85-и път на 24 февруари в Холливуд. Церемонията ще бъде излъчвана на живо от 225 телевизии в света.

В България „Арго“ и „Животът на Пи“ вече са на екран, премиерата на „Линкълн“ се очаква на 22 март, а преди връчването на „Оскар“-ите ще видим и други номинирани филми: „Джанго без окови“ от 18 януари, „Клетниците“ – от 1 февруари, „30 минути след полунощ“ – от 22 февруари…

Към статията няма коментари. Напишете първия.