Троен аксел*

3
Добави коментар
javorkal
javorkal

Откакто ГЕРБ е на власт, социолози, анализатори и коментатори не са единодушни дали способността на премиера Бойко Борисов да променя позицията на управляващите (понякога на 180 градуса) спрямо обществените настроения е предимство или недостатък. Мисълта му понякога тече директно в ефир. Засега никой не се е наел да каже докъде е границата, след която хората ще спрат да го възприемат насериозно.

Борисов направи силен опит да счупи лимита в неделя, 6 януари, след като с едно телефонно включване на живо в предаване на тв7 смени позицията на ГЕРБ за референдума на 27 януари – от гласуване по съвест към „три пъти „не“ на въпроса „да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала“. Той поиска думата, докато астрологът Филип Филипов, модерен напоследък в медиите, обясняваше как „звездната карта в деня на референдума е толкова объркана, колкото и българите по темата“.

Въпреки че съвпадна по време, Борисов всъщност не искаше да доуточни думите на Филипов, а на говорилия преди него депутат от ГЕРБ Диан Червенкондев, дотогова лице на кампанията на управляващите по референдума. Борисов „като зрител“ останал с впечатление „все едно Червенкондев се колебае дали е за АЕЦ „Белене“ или не“. „Това, което ще дадем като инструкция на нашата партия, на членовете й да гласуват с „не“. Не, не, не – ясно да го кажа“, заяви Борисов. Иначе „извън референдума“ управляващите били за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По същество думите на премиера са почти същите, които каза пред в. „Стандарт“ през ноември 2012 г.: „Ние сме „за“ ядрена енергия. Ние сме „за“ да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на „Козлодуй“. Но сме срещу „Белене“, защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Още повече че председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че ще гласува с „да“. След последната неделя не е открита за коментар, но „след директивата на Борисов май ще гласува с „не“, пише в. „24 часа“.

Пак той цитира двама депутати от ГЕРБ от Плевен – Ивелин Николов и Христина Янчева, които продължават да твърдят, че ще изберат отговор „да“. Председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев пък ще се въздържи от участие. „Изключителен гаф на премиера, може да го вкара в пропадаща тенденция“, коментира социологът Мира Радева пред тв7 в четвъртък, защото най-вероятно отговорите с „да“ ще преобладават.

„ГЕРБ създаде „шизофренен“ казус с референдума“, отбеляза в. „Капитал Daily“, защото ЦИК е хвърлена в размисъл дали да не извади партията от официалната агитация за допитването. Проблемът е, че ГЕРБ не са поискали да се регистрират като застъпници на алтернативата теза на референдума, чиито инициатори са и те, и досега бяха от една и съща страна с БСП. За да е по-лесно, „ГЕРБ няма да участва в дебатите“, съобщи dnevnik.bg.

Председателят на РЗС Яне Янев също опита пореден пирует, но на него нещо не му се получава. В четвъртък изведнъж се сети, че въпросът в допитването не отговаря на конституцията, и поиска референдумът да бъде отменен. Не срещна разбиране нито в ГЕРБ, нито в опозицията.   

Политикът, който най-тежко преживява предателствата – Иван Костов, лидер на ДСБ, е и най-недоверчив. „Свети Петър се е отрекъл три пъти от Исус Христос и накрая го е прегърнал“, цитира той част от евангелието от парламентарната трибуна и се усъмни, че ГЕРБ може да си сменят позицията отново.

*един от най-сложните скокове във фигурното пързаляне, в който се правят три оборота и половина