Кихане, кашляне и давене при котките (1 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

08.01.2013

Случвало ли ви се е да наблюдавате кихане, кашляне или давене при котката си? Понякога тези симптоми са безобидни, но в други случаи могат да предвещават влошаване на състоянието вследствие на развиващо се заразно заболяване. Запознайте се с причините зад тези признаци и открийте какво ги предизвиква, за да можете сами да прецените колко сериозен е проблемът.

 

Кихане   Кихането е напълно физиологичен (не винаги е свързан със заболяване) процес на силно изтласкване на въздух през ноздрите с цел отстраняване на чужди частици от дихателната система. При кихане главата на котката се навежда рязко надолу към гърдите и се чува характерен звук.

 

Собствениците на млада котка, която киха сравнително често без видима причина, трябва да имат предвид, че кихането е симптом на няколко заразни заболявания при котките. Редовните ваксинации намаляват възможността за заразяване до минимум. Алтернативно може да се касае за разцепено твърдо небце – състояние, при което устната кухина има директен контакт с носната (това не е типично за здрави животни). По – възрастните животни, при които кихането тепърва се наблюдава по – често, трябва да бъдат прегледани за тумори в носната кухина и заболявания на зъбите. По – рядко причините могат да бъдат наличие на секрет в носа, ринит (възпаление на носната лигавица), пневмония, хронично повръщане и др.

 

Давене   Давенето наподобява повръщането, но се различава от него по източника на дразнение. Повръщането се предизвиква най – вече от дразнене в стомаха, докато при давенето чуждото тяло се локализира в ларинкса. При давене котката не повръща стомашни сокове или хранителни частици както при повръщането, а се отделя само малко количество слюнка, след която преглъща няколкократно.

 

Симптоматичното лечение на кихането и давенето при котката не винаги дава резултат. Важно е да се открие конкретната причина за състоянието и на база на нея да се проведе терапия. Когато кихането е причинено от наличие на секрет в носа, отстраняването му може да доведе до изчезване на симптома. Премахването от ларинкса на чуждото тяло, предизвикало давенето, е достатъчно за да прекрати напъните при котката.

 

2 част – “ Кашляне“

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

„Топ 8 естествени метода против бълхи при котката“
„Бременна съм! Какво да правя с котката?“

„Изтечения от очите и конюнктивит при котката“