Как цветовете влияят на здравето

5
Добави коментар
astigaa
astigaa

Как цветовете влияят на здравето

или нещо повече за палитрата на Люшер.

здраве.bg

Замисляли ли сте се защо един човек си купува дрехи в светли тонове, а друг – в тъмни? Защо ви е неприятно да се намирате в стая с червени тапети, а се чувствате много по-добре в помещение със сини стени?
Всъщност тези предпочитания не са случайни. Науката е доказала, че обкръжаващите ни цветове влияят на нашето настроение и здраве.

Преди повече от половин век швейцарският психолог Люшер е разработил метод на цветова диагностика, който го е направил световноизвестен. Чрез него може да се определи душевното състояние на човека в определен момент. Тестът е много прост – трябва да се подредят на принципа “харесва ми – не ми харесва” осем квадрата с различен цвят, от най-приятния до най-отблъскващия.

Четирите основни цвята в палитрата определят характера на човека: тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт, а четирите допълнителни цвята (черен, сив, кафяв и виолетов) дават информация за състоянието в момента на изследването.

Лечението с цветове (хромотерапията) днес е доста популярно. За влиянието на цвета върху организма и нервната система има няколко доказани факти – например че червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият – на умственото, а синият – на емоционалното.

Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но той може да е и доста опасен – прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова не се препоръчва и боядисването на големи повърхности у дома с него, особено в детската стая – психиката на детето е прекалено крехка.

Наблюдения показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане, облекчава болките. Той оказва и положително влияние върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена, удари и…