Българските Rammstein – огън, резачки и зомбита на сцената

2
Добави коментар
chuime
chuime

Пайети, кубинки, вафли в косите, татуировки, високи токове, кожени якета и лачени чанти – това може да се види в публиката не само на концерт на Rammstein, но и на участия на българската група CRASHBRAKE. Феновете им са шарени – от почитатели на тежкия метъл до хора, които не харесват този стил, но симпатизират на бандата заради специфичната музика и сценичното шоу, които правят.

CRASHBRAKE се събират преди две години. Китарист е Александър Стойков, на барабаните е Асен Милушев, Иван Вълков-Ванс е вокал, а Стоян Георгиев е баскитара и както сам казва: “Моята работа е като на всеки басист – да правя така, че китаристът да изглежда добре”. Стоян е и единственият в групата с музикално образование. Той учи в джаз факултета на Консерваторията в София. Александър и Асен се занимават с музика от ученици, и двамата са свирили в друга банда, преди да създадат CRASHBRAKE. Ванс е по-особен случай. Преди три години решава, че му се пее. Започва да репетира вкъщи и след това се запознава с момчетата от групата.

Ванс е този, който още след първото участие на сцена предлага да направят шоу, с което да излязат от всекидневната си визия. Така момчетата сменят тениските и дънките с костюми, грим и маски, а в изпълненията им се включат

фонтани от огнени стърготини, цветни пушеци и други пироефекти

Още на третия си концерт музикантите са облечени в напръскани с изкуствена кръв бели бояджийски костюми, гумени ботуши в същия цвят, поръчани от италиански сайт за облекло за строителни работници, а лицата им са покрити с маски и качулки.

“И четиримата сме фенове на филмите на ужасите и на фантастиката. Затова решихме да вкараме на сцената елементи от тях”, казва барабанистът Асен Милушев. За огнените стърготини по сцената и другите пироефекти се грижи Любомир Цветков – един от най-добрите специалисти в бранша, направил новогодишната заря на пл. “Княз Амександър I”, пироефектите на концертите на Rammstein и Guns N’ Roses в София.

CRASHBRAKE свирят предимно по фестивали. Музикантите обичат да изненадват публиката си. На едно участие вокалът Ванс излиза на сцената като Джонатан Дейвис от Korn – с анцуг, перука с расти и мустаци. След интрото всички са с костюмите на групата, а когато свалят маските, лицата им са гримирани като на зомбита. На друг концерт Ванс се преоблича като Парис Хилтън, а останалите са със сака, имитирайки охраната и шофьорите на звездата.

За сценичния грим на музикантите се грижи китаристът Александър. Той е професионален художник и рисува с аерограф не само по мотори и тирове, но и по лицата на колегите си. За да ги подготви за участие, на Сашо му трябват 5-6 минути, а за по-сложни рисунки – 20. На един концерт прави половината лице на Ванс да изглежда като със свалена кожа – мускули и кости се виждат идеално очертани. На сцената Ванс си слага и цветни лещи – от котешко жълти до прозрачни и фосфоресциращи на тъмно.

Последните костюми на групата са шити от дизайнерката Филипа Русчева. Материите са удобни за участия на сцена, а по дрехите има най-различни детайли – зъбни колела, метални плочки, капси.

Аксесоарите също са част от сценичното шоу на CRASHBRAKE.

Изкуствена кръв, найлони и истинска резачка,

с която Ванс обикаля по сцената, докато пее, са част от шоуто. По време на по-дългите инструментали на групата излизат и танцьорки, облечени в тон с бандата, които подготвят специална хореография за тежката, но ритмична музика на CRASHBRAKE.

Бандата си има собствена техника, както и студио за репетиции. Музиката на CRASHBRAKE е специфична, контрастна – включва доста елементи от други стилове. Текстовете ги пише Ванс, те са за всичко, което всекидневно ужасява и впечатлява момчетата от групата.

Четиримата музиканти си поставят високи цели и обичат предизвикателствата – често в музиката си съчетават неща, изглеждащи несъвместими. Те са и малко екстремисти – китаристът кара пистов мотор, а Ванс тренира паркур.

Всички от групата обичат животните. “Стига музиката ни да се вписва в картинката, бихме застанали зад

благотворителни каузи, свързани с животните,

харесваме това, което правят фондации като “Четири лапи” например. Всъщност единственото нещо, което със сигурност не бихме подкрепили, е политическа кампания”, казват музикантите.

CRASHBRAKE свирят само авторски парчета.Скоро ще издадат и първия си албум, над който работят в момента. “Държим всичко, свързано с работата ни, да е перфектно. Хората ходят по концерти не само за да слушат музика, това могат да правят и вкъщи. Сценичното шоу е важно, атрактивно за публиката. А в костюми и с маски и ние се чувстваме по-добре, с дънки и тениски е скучно”, казва Ванс.

Иван/ Ванс, вокал

Възраст: 28

Зодия:Овен

Професия:роб

Книга: комикси

Цвят:сив

Животно: котка

Идеалната ваканция: всеки ден е ваканция за мен

Отровата: Junk food

Противоотровата:Healthy food

Колко мечти имаш: 2-3

Коя е мечтата „НАЙ”: да се оженя за манекенка

За какво лъжеш: че съм зает, когато не съм

 Александър, китара

Възраст:26

Зодия: Водолей

Професия: художник

Книга:“Зеленият път” на Стивън Кинг

Цвят:зелен

Животно:куче

Идеалната ваканция: 2 дни сам вкъщи след въпросната ваканция

Отровата: алчност

Противоотровата: не е намерена още

Колко мечти имаш:хиляди

Коя е мечтата „НАЙ”: от снощи

За какво лъжеш:за терца на белот

Асен, барабани

Възраст: 29

Зодия:Овен

Професия:сътрудник в нотариална кантора

Книга:“Граф Монте Кристо”, “Зеленият път”, “Големите надежди”, “Властелинът на пръстените”

Цвят:черно, кафяво, бяло, сиво

Животно:куче, котка, вълк и въркозуняк

Идеалната ваканция:на ново и интересно място

Отровата:заливащата ни чалга и борческа култура

Противоотровата: виза за САЩ или Канада

Колко мечти имаш: много са, постоянно се раждат нови

Коя е мечтата „НАЙ”: успешна световна кариера с CRASHBRAKE, да съм здрав и щастлив

За какво лъжеш: за глупости

 Стоян, бас

Възраст: 21

Зодия:Дева

Професия:нямам

Книга:“1984”, “Полет над кукувиче гнездо”

Цвят: черно, тъмносиньо , зелено

Животно:куче, вълк, йети

Идеалната ваканция: сред природата, в планината, на хижа

Отровата:чалга

Противоотровата:граната

Колко мечти имаш:4-5

Коя е мечтата „НАЙ”:да съм щастлив

За какво лъжеш: за свършена работа

Музикантите от CRASHBRAKE свирят само авторски парчета. Скоро ще издадат и първия си албум

Любимите групи на Асен са Metallica, Stone Sour, Slipknot, Pantera, Rammstein, а от българските банди “Конкурент” имат сантиментална стойност за него – за първи път ги гледа през 1990 г. на концерт в гр. Сливница.

Стоян слуша по много от Megadeth, Metallica, Godsmack, Lamb of God, Blind Guardian, Marcus Miller, Marilyn Manson и Rammstein, а от българските групи симпатизира на “Черно фередже”.   

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти