Бременност и Кафе

1
Добави коментар
silence
silence

Бременност и Кафе

Мога ли да пия кафе по време на бременност?
Хората бързат да се съгласят че по време на бременност и кафето трябва да се намали, дори напълно да се избягва и спре. Настоящо изследване доказва, че умерен прием на кафе т.е. кофеин няма да навреди на развитието на плода. Изследователите препоръчват при бременност пиенето на кафе просто да се ограничи до 100 мл. на ден (около 1 до 2 чаши). Имайте в предвид че кофеинът се съдържа и в други храни и напитки и комбинация от тях може да надвиши дневната безопасна доза за бременните жени.

Колко кофеин има в едно кафе?
В едно кафе еспресо от 30мл. се съдържа от 50 до 90 мг кофеин
Безкофеиново кафе еспресо от 30мл. се съдържат от 3 до 20 мг. Кофеин. Да точно така и безкофеиновото кафе също съдържа минимални количества кофеин.

Какви са рисковете при Бременност от завишено количество кафе и кофеин?
Някои изследвания на тема „Бременност и кафе“, показват по-висок процент на спонтанен аборт и ниско тегло на бебето при раждане, когато майката приемала по-голямо количество кафе или кофеин през бременността. Също така кофеинът кара кръвоносните съдове да се свиват, които от своя страна може да доведе до намаляване на притока на кръвта към плацентата. Всичко което приема жената през бременността преминава през плацентата и достига но бебето, дори и кофеинът, които директно засяга развиващите се клетки на вашето бебе. Проучване доказа, че рискът от раждане на мъртво дете се удвоява при жени които пият около 8 чаши кафе при бременността си, за разлика от тези които не пият.
Едно нещо е сигурно: Ще се почувствате по-добре, ако не консумирате много кафе и кофеинови храни и напитки, защото то повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Последиците от него може да доведат до нервност и да бъде основна причина за безсъние по време на бременност. При някои хора кафето при бременност води след себе си стомашни киселини, като тези последици могат да се засилят при наближаване на термина на раждане, защото тялото на майката усвоява и изхвърля кофеина по-бавно. Това води след себе си по високи стойности на кофеин във вашата кръв и вашето бебе.  Друг риск от завишено количество кафе, е че тези напитки съдържат едно съединение феноли, които допринасят за по-трудното усвояване на желязо за вашето бебе.
След всичко прочетено и осъзнато от вас, отново решението какво да правите остава във вашите ръце. Важно е да мислите не само за себе си, а и за бебето което чакате с нетърпение и  да не се злоупотребявате по време на бременност с кафето.

Споделете статията чрез бутоните по долу или чрез копиране на линк в други женски форуми и сайтове, по този начин правилната информация ще достигне до повече хора 🙂

Благодарим Ви, че споделихте Bremennost.bg със своите приятели 🙂 Дано сме били полезни – Обичаме Ви!

Категория: Бременност