Повелителката на елементите: Юлия Шматько

6
Добави коментар
artandblog
artandblog

След изключително вълнуващата 2012 година, ще споделим с вас, че започваме 2013 с още по-вълнуваща личност – украинката Юлия Шматько. Освен, че е много красива, Юлия, ще ви изненада колко много таланти е събрала, които успява да управлява успешно. Няма да ни стигне мястото, за да ви разкажем за нея, но нейните думи са чудесна основа за едно ново приятелство.

Коя е Юлия?

Юлия Шматько е преди всичко човек, който непрекъснато и с голям трепет преоткрива и преоткрива себе си. Творец, който от изблик на вътрешно щастие и благодат споделя тази сила, любов и знание с другите. Енерго-дизайнер, създаващ неповторима хармонична атмосфера във всяко едно помещение, офис или жилище, подбирайки естествени елементи от природата съответстващи на уникалния вътрешен свят на неговите обитатели. Елементи носещи силата на природата, елементи, чиято сила помага да се разкрие вътрешния потенциал от неограничени възможности, смисълът на живота, любовта, здравето и блажената усмивка. Създател на персонални талисмани – даващи защита, откриващи нови възможности и перспективи, провокиращи дълбоко осъзнаване на единството със всичко видимо и невидимо и носещи толкова желаната промяна.

Кога и къде започна всичко?

Всичко започва още с раждането и при повечето хора дарбите се проличават още в самото детство. За мое щастие една от моите любими баби, при която често ходихме с родителите ми на гости, беше шивачка, при която обожавах да се ровя из парченца платове, конци, копчета и тихо да наблюдавам как тя шие куп красиви неща. Тя ми разказа за една случка с мен, която понеже бях само на няколко годинки не си спомням: тя имала специални моливи за разчертаване на платове и веднъж влизайки в една от стаите ме намира до стената с един такъв молив с който правя големи кръгове върху новите тапети – и баба ми извикала с ужас: „Юличка, какво правиш? – рисувам, отговорих аз. „Какво рисуваш?“, попитала ме баба и аз и отговарям – „Котка!“.

Мисля, че точно тази „котка“ ми беше първата истинска творческа изява и разчупваща стандартите творба, където за платно си избрах новите тапети! След тази котка последваха много други неща. Шиех си играчки, с които печелех училищни конкурси, дрехи, рисувах и правих апликации, но вече съвсем съзнателно на стените на моята спалня и общежитие в университета, и това което ме е радвало изключително много, че всичките ми приятели и познати винаги са се чувствали прекрасно на „моята територия“ и сигурно точно това и ме е накарало преди три години да направя коледни подаръци на близките си, носещи освен всичко друго и определени пожелания.

Точно тази уж случайна подбуда преобърна целият ми свят, защото тези подаръци с пожелания по техните думи се оказаха вълшебни и им помагаха в реализацията на техните най-съкровени мечти. Така с голяма подкрепа от страната на хората и тяхната вяра в мен нещата се разраснаха и започнаха да излизат на съвсем различно ниво.

Преди две години открих собствено ателие-галерия „Haven for Soul“, в началото в Пловдив, а после и в София. В нея създавам персонални „енергохармонизатори“, персонални, за семейства, бизнес, къща и офиса – отключващи на всеки късмет, щастие, радост, благополучие и толкова важната връзка с природата даваща творчески сили, знание, защита и спокойствие. Вратата на ателието ми винаги е отворена за всеки!

Защо твориш?

Оставям Вселената да твори през мен, защото тя е по висш творец от нас и винаги по-добре от който и да е знае от какво имаме нужда и през кого да донесе своето послание, своята поредната дарба и творчески поток. Единственото нещо, което ние можем да направим, е да й позволим да твори през нас, без да намесваме его, мнения и определения.

Така създадох и серия от енерго-картини „Цитати от Библията“, които имате удоволствие да видите на тези снимки. Всяка една от тях няма конкретно име, а само нещо загатнато с един библейски цитат, за да  може всеки човек, който е застанал пред картините, да усети точно онова, което всяка една от картините може да разкаже само и специално за него сливайки двете Вселени и потока от непрекъснато чисто съзнание в едно. Отключвайки нови светове и виждания, изчиствайки стари и ненужни връзки и енергии, дарявайки нещо изключително на всеки един човек, което е важно само за него. Както казва малкият принц, най-същественото е невидимо за очите, но се усеща със сърцето”. Точно затова не съм правила официално представяне или изложба, а оставих сърцето на Вселената да доведе точно онези хора, сърцата на които наистина имат нужда от подобен духовен диалог… така и се е случи.

Какво ти дава изкуството?

Всеки човек е ТВОРЕЦ, творец на своя свят, на своите мечти, своятa реалност, а от това и се състои нашия живот. Дали живеем, за да творим или творим, за да живеем, сигурно няма кой да отговори на този въпрос. Творчеството е начин, по който ние се развиваме, сближаваме, споделяме, изживяваме и допринасяме в нашата душа върховното състояние на „Благост“, което и е висшата форма на единство със всичко божествено, видимо и невидимо.

Какво ти взима изкуството?

Съдбата е хитра материя, защото като ориентир за вървене в правилна посока, тя ти дава всичко, от което имаш нужда във всеки един момент. Дали през хора,  дали през определени събития, музика, изкуство и разбира се, ако не вървиш по „своя собствен път“, тя създава невероятно множество от вихро-подобни събития, които понякога взимат доста, но които също така имат си за цел да те върнат, да изчистят, да покажат и да дадат повече.

Както всеки човек на тази прекрасна планета и аз се стaрая да разпознавам правилната посока за мен още в началото, за да изживявам пълнотата… така и само така изкуството е в правилната посока, и за мен то ДАВА!

Кое те вдъхновява?

Вдъхновява ме разнообразието и уникалността на всичко, което е покрай нас. Когато конкретен човек ме потърси за нещо конкретно, при разговора с него аз се потапям в нещо уникално, свят на друг човек, който е цяла вселена уникална по своя неотразим начин. Пребивавайки в такова кратко единение вече знам, че то просто се появява пред очите и движи сърцето в създаването на талисман отговарящ на тази красива вътрешна човешка вселена. Така подбирам съставки от природата и в тяхната комбинация, форма, мирис и цвят създавам проводник на силата отключваща вътрешния потенциал на човека. Вярвам, че човек притежава всичко, от което има нужда, но понякога, за да прелее чашата и нещата да се случат, му е необходима само една малка капка…. която се постига чрез създаването на персонален талисман. И когато талисманът е готов и двете Вселени се срещат човекът възкликва „Ама това съм аз! Това е точно за мен!“ и тогава си знам, че работата е свършена, както трябва!

Вдъхновява ме всичко, което ми праща Вселената! Както и Вселената работейки през мен и талисманите, които създават множество нови възможности, вдъхновяват хората, които са ме потърсили.

 

Кое те зарежда положително?

Искреността на общуване, без маски, без титли, усмивка случайно срещната на улицата, едно малко цветенце на изсъхнала настилка, търкаляне в сняг, посрещане на слънцето, аромата на есента и скачането на ластик!

Като артист чувстваш ли се различен човек?

Думата „различен“ е подвеждаща, както и думата „еднакъв“. Те сами по себе си са илюзия, приета за нас като аксиома… защо ли? Може би защото дори милиардните снежинки в тази красива и снежна зима не се повтарят…

Как и от къде се информираш за новостите в изкуството?

Щастливите хора са водени не от новините, а от самият живот. Нямам телевизор, не чета вестници, рядко търся нещо целенасочено в медийно пространство, но за сметка на това имам страхотни приятели творци и пилигрими, които освен че непрекъснато творят и успяват да обикалят цял свят и често ме канят на техни събития, които посещавам с голямо удоволствие!

Какво би казала на всички, които се занимават с изкуство в България?

Да не се страхуват да бъдат уникални. Да бъдат себе си, да разчупват приетите форми и стандарти, да преоткриват нови светове и да ги изобразяват през призмата на своя мироглед, да експериментират с всичко, дори с изглеждащото „невъзможно“ на пръв поглед. Да правят безброй проби и грешки, защото те винаги водят до съвсем неочаквани отключващи резултати. Да не се водят по модните течения, нито по копиране на еталони, а да следват вътрешен глас и заедно със страст към изкуството да ги създават сами!