Къща със зелен покрив в Сеул сбира три поколения от едно семейство

3
Добави коментар
yApple

от GreenTech.bg на 13/01/2013

H-House в Сеул е къща със зелен покрив, състояща се от няколко обемисти конзоли. Проектирана от Сае Мин Ох от Min Design Group, къщата обединява три поколения на едно семейство с поредица от изящно проектирани зони за самостоятелен живот и място за съвместно прекарване на времето. Къщата на много нива се радва на много дневна светлина и доста открито пространство, за да се получи дом, където всеки хем да се чувства изолиран от външния свят, хем да му е просторно.

Прекрасният дом се намира на малък парцел в гъсто населения квартал Сеонгбук-донг. Той е разположен на една уличка с изглед надолу над хълма, така че проектантът решил да направи издигаща се серия от открити пространства и тераси на различни нива. Минималистичната сграда е направена от прости материали като бетон и дърво.

Сутеренът и първият етаж частично се сливат, което се дължи на различната височина на подовете. Поради това проектантите заложили на големи стъклени „завеси“, за да има много дневна светлина, и предвидили малка вътрешна градина, за да се осигури естествена вентилация. Пространството на първия етаж е свързано с външната среда, много чист въздух и слънчева светлина. Сутеренът е проектиран за търговски площи и сега е зает от козметичен магазин.

С цел да обедини три различни поколения, вторият етаж е проектиран като мултифункционален хол с подвижни прегради, които могат да бъдат размествани, за да се осигури по-лично или по-общо пространство. Различните нива в рамките на втория етаж осигуряват лично пространство за всеки член на семейството.

В допълнение към акцента върху естествената вентилация и дневната светлина дизайнерите се постарали да направят и зелен покрив, който изолира интериора, като същевременно осигурява на семейство „частен парк“ с птичи поглед над квартала.

Публикувано в Общество