Намалявали катастрофите с коли на НСО

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Намалява броят на пътно-транспортните произшествия с участие на автомобили на НСО, казва пред агенция „Фокус“ бригаден генерал Тодор Коджейков, началник на Националната служба за охрана (НСО).

„Данните сочат, че през изминалата година с автомобили на службата са станали 26 леки пътно-транспортни произшествия с материални щети, като осем от тях са по вина на шофьори от НСО, а останалите 18 катастрофи са причинени от други участници в движението.

Като най-често срещано нарушение при пътните инциденти, причинени от наши водачи, можем да посочим неспазването на дистанция.

Виновните служители носят административно-наказателна отговорност по Закона за движение по пътищата и са обект на санкции от пътната полиция, а в службата им се налагат дисциплинарни наказания съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили“, заяви ген. Коджейков.

По думите му тенденцията за намаляване броя на пътно-транспортните произшествия се наблюдава заради предприетите от ръководството превантивни мерки.

„Всеки ден, преди да седнат зад волана, шофьорите минават през задължителни инструктаж, медицински преглед и тест за употреба на алкохол.

При водения целогодишен учебен процес със служителите се акцентира на професионалното изпълнение на техните задължения – да бъдат толерантни на пътя и да не създават предпоставки за катастрофи“, изтъкна още шефът на НСО.

„Колкото до критиките в общественото пространство за пътните инциденти с автомобили на НСО, не е морално да прехвърляме всеки път вината върху шофьорите на службата: от данните е видно, че 2/3 от общия брой пътно-транспортните произшествия са причинени от другите участници в движението“, каза още Коджейков.