Най-големият религиозен фестивал започна в Индия (снимки)

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Стотици хиляди индийци се потопиха във водите, където се сливат реките Ганг и Юмана в Алахабад, Индия. Това се случи в деня на откриването на „Кумб Мела“ – най-големият религиозен фестивал в света, организиран веднъж на 12 години.

Смята се, че над 12 милиона поклонници ще се изкъпят в свещените реки до края на деня, сочи Би Би Си. Мнозина сред пристигащите хора са водени от свещеници, голи или покрити с пепел. Присъстващите разказват, че на мястото чувстват, че са свързани с нещо висше.

Събитието е наричано още „най-големият събор в света”. Очаква се, че ще се включат над 100 милиона души и ще пристигнат над 1 милион чуждестранни туристи. Фестивалът ще продължи 55 дни. Ще се проведе върху площ от 20 квадратни километра. 234 лекари и 30 000 полицаи са мобилизирани в случай на извънредни ситуации. През 2001 година над 40 милиона души се събраха в основния ден на къпане, надхвърляйки всички световни рекорди за фестивални сбирки.

Индусите вярват, че когато се къпят в речната вода, измиват греховете си и получават опрощение. „Кумб Мела“ води началото си от традициите на хиндуистката митология. Вярването гласи, че когато боговете и демоните се сблъскали за стомна с нектар на безсмъртието, няколко капки от нея паднали върху градовете Алахабад, Насик, Уджаин и Харидвар – всички в щата Утар Прадеш. Това са четирите места, където фестивалът се провежда в продължение на десетилетия.