Електрически автобуси ще се правят в Брезник

1
Добави коментар
Boginya
Boginya

18:49 14.01.2013

 

Съвместно дружество между българска и китайска фирма сключи договор за обща работа. Варненският „Булминерал“ е сключил договор с китайският Build Your Dreams (BYD) за съвместна работа в България.

Build Your Dreams (BYD) е световно позната фирма, която се занимава с изработването на електрически автомобили, електрически автобуси и батерии, а „Булминерал“ се занимават с доставка на оборудване и суровини в сферата на енергетиката. Договорът между двете фирми е подписан в края на 2012 година, като общата им работа ще следва линията на работа на китайците, а именно – изработването на електрически автобуси и автомобили.

Варненската фирма предложила необичайно далечният Брезник, заради близостта му със столицата. От „Булминерал“ уточниха също, че друг основен фактор да направят този избор е бил високият процент безработица в Брезник.

Съвместното дружество ще внесе нова технология в страната ни. Очаква се официалното откриване на техният реновиран цех в Брезник да е към края на февруари или началото на март месец. 

Към този момент повечето детайли около дейността на дружеството не са уточнени. Не е ясно и колко ще са откритите нови работни места. От „Булминерал“ прогнозират, че ще дадат работа на 100-150 човека в областта, като в тази бройка се включва както административният персонал, така и обслужващият.

Бройката може да варира, стана ясно, тъй като повечето от детайлите предстоят да се разгледат подробно. Хубавата новина все пак си остава – нова технология за страната ни ще бъде произвеждана в Пернишкия край, като така ще се осигурят и нови работни места.